Honvédelmi miniszter: 2010 óta nyolc esetben vizsgáltunk szexuális visszaéléseket

2021. július 16. – 08:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az aktuális ügyben szélesebb kör is érintett lehet, ezért folytatódik a vizsgálat.

Vadai Ágnes DK-s képviselő kérdéssel fordult Benkő Tibor honvédelmi miniszterhez, amelyben a Magyar Honvédségnél elkövetett szexuális zaklatásokról faggatta a minisztert. Benkő Tibor válasza megérkezett, az iromány itt olvasható.

Az ügy közvetlen előzménye, hogy mint arról a HVG nyomán a Telex is beszámolt, egy férjezett nő többféle úton próbált segítséget kérni, mert a felettese, egy alezredes folyamatosan zaklatta, majd nyilvánvalóvá tette, hogy a nőnek „nincs más választása”, mire a beosztott több ízben engedett a zaklatásnak.

A miniszter a levélben leírta, hogy a konkrét ügyben több eljárás is indult, a Magyar Honvédség fegyelmi eljárás keretében tárgyalta az eseményeket, míg a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség egy büntetőügyben.

A belső, úgynevezett méltatlansági vizsgálat már lezárult, de most egy komplexebb vizsgálat következik, mert nem sikerült az eset körülményeit még teljesen feltárni, egy szélesebb kör szerepét is vizsgálni kell.

Vadai Ágnes további kérdésére azt is elmondta a miniszter, hogy 2010 óta nyolc esetben kellett szexuális visszaélés miatt vizsgálatot indítani, ezen ügyeknek három esetben lett az a vége, hogy a vizsgálat megállapította azt, hogy az elkövető méltatlanná vált a szolgálatra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!