Videón, ahogy szokatlanul alacsonyan repül egy balatoni strand felett a NATO Boeing óriásrepülője

2021. július 15. – 16:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A NATO egyik Boeingje szerdán szokatlanul alacsony magasságban forgolódott a Balaton felett – hívta fel a figyelmünket olvasónk, Árpád. A honvédség a Telex megkeresésére közölte: kiképzési repülésről volt szó.

Árpádék a Tihanyi-félsziget mellett lévő örvényesi strandon pihentek szerdán, amikor 10:30 körül feltűnően alacsonyan elhúzott fölöttük a NATO Boeing C-17-es típusú teherszállító repülőgépe.

„Annyira alacsonyan repült (és süllyedt), hogy először azt hittük, hogy bele fog zuhanni a Balatonba. Gyorsan előkaptam a Flightradart, ahonnan kiderült, hogy Pápáról szállt fel, és néhány kör megtétele után a Balaton felé vette az irányt” – írta. Olvasónk videót is csinált arról, amikor a gép már visszafelé jött, és elrepült a strand fölött.

És egy képernyőfotót is küldött nekünk a gép Flightradaron látható útvonaláról, melyből valóban látszik, hogy a gép megtett egy kanyart a tó fölött, hogy aztán Örvényes fölött elhaladva visszamenjen Pápa felé.

Forrás: Olvasónk, Árpád
Forrás: Olvasónk, Árpád

Megkérdeztük a honvédségtől, hogy milyen feladatot hajtott végre a gép, és érdeklődtünk arról is, hogy kik utaztak rajta. Megkeresésünkre a következő választ küldték: „A megjelölt időszakban a pápai repülőtérről a NATO HAW Boeing C-17-es típusú teherszállító repülőgépe hajtott végre kiképzési repülést a jogszabályoknak megfelelő magasságban és területen. A Magyar Honvédség minden esetben törekszik a lakosság nyugalmát megzavaró tényezők minimalizálására. A feladat jellege miatt a gépen tartózkodó személyzetről nem áll módunkban tájékoztatást adni.”

A Boeing C-17-es a NATO Stratégiai Légiszállítási Képesség többnemzetiségű kezdeményezés kötelékébe tartozik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!