Egy borsodi falu több lakójától jogtalanul szakították el a gyerekét, újszülöttet is vittek el anyja mellkasáról

2021. július 13. – 15:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába tiltja törvény a szegénység miatti gyerekkiemelést, egy borsodi zsákfalu több lakójától elszakították a gyerekét, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azonban beperelte a jogsértések elkövetőit, így sikerült elérni, hogy hét gyermek visszakerüljön a szüleihez. A Kúria pedig most kimondta, hogy a falu gyermekjóléti szolgálata nem végezte el a feladatát, a gyámhatóság pedig nem ellenőrizte a gyermekjóléti szolgálatot, és féléves késéssel hozott döntést. Ráadásul a miskolci kórház is jogsértést követett el, amikor egy újszülöttet az anyja mellkasáról vittek el.

A TASZ a 444-en megjelent cikkében feleleveníti, hogy hét évvel ezelőtt, egy borsodi zsákfaluból kereste meg őket két roma család, akik úgy élték meg, hogy a helyi gyermekvédelem állandóan vegzálja őket, gyermekeiket pedig már kiemelték a családjaikból. A település lakóinak fele mélyszegénységben élő roma ember, többségüktől szintén elvették a gyerekeiket, úgy, hogy

azokban az években az egész járásban összesen nem volt annyi gyermekkiemelés, mint ebben a faluban.

A TASZ rendszerszintű rossz gyakorlatot látott, hiába tiltja ugyanis a törvény a szegénység miatti gyerekkiemelést, országosan ismert jelenség évtizedek óta, hogy hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő családoktól sorra veszik el a gyerekeket anyagi okokra hivatkozva.

A hozzájuk forduló két családot képviselve beperelték a falu gyermekjóléti szolgálatát, mert elmulasztotta segíteni a családokat. Beperelték a gyámhivatalt a féléves késedelmekkel hozott jogellenes döntései miatt, és azért, mert nem ellenőrizte, és nem kényszerítette ki a helyi gyermekjóléti alapellátás törvényes működését. És a miskolci kórházat is beperelték, mert az egyik anyától rögtön születése után elválasztotta újszülött csecsemőjét, megtiltva a szoptatást is, mindezt úgy, hogy erről még nem is állt rendelkezésére hatósági döntés.

Első fokon elveszítették a pert, de fellebbeztek a döntés ellen, és elérték, hogy hét gyermek visszakerüljön a családjához. Másodfokon a Debreceni Ítélőtábla már a TASZ-nak adott igazat, megállapítva, hogy minden alperes megsértette a két család tagjainak személyiségi jogait és

a családi együttéléshez való jogukat.

Ezen felül a kórház emberi méltóságot sértő módon szakította el az újszülöttet anyja mellkasáról, súlyosan megalázva az anyát azzal, hogy nem engedte szoptatni a kisbabáját.

A Kúria mostani döntésében pedig mindenben egyetértett az Ítélőtáblával, véglegesen kimondta a TASZ ügyfelei alapjogainak sérelmét, és csaknem egymillió forintos sérelemdíjat ítélt meg számukra.

Pár évvel ezelőtt a TASZ egy rövid videót is forgatott néhány érintettel:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!