Jakab Péter a szerző kérésére törölte azt a dalt, amit egy jobbikos jelölttel adott elő

2021. július 11. – 12:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés

A Jobbik elnöke a Facebookon arról írt, hogy a dal szerzője, Vörös István kérésére levette a dalt. A posztban úgy fogalmazott, „A szerző, aki egykor talán maga is lázadt egy rendszer ellen, most felháborodott a lázadásunkon. Ma azt követelte, hogy tüntessem el a dalt az oldalamról. Hogy a dalt félti, vagy csak saját magát a rezsim haragjától, nem tudom. Ő már nem lázad. Mi igen. Mi ugyanis nem egy dalt féltünk, hanem egy országot. Azt, amelyik a tied is, de elvették tőled. Mi fogjuk neked visszaadni! Szabadságot és jólétet minden magyarnak!”

Korábban írtuk:

„Mercedes, Volvo, Mitsubishi; // Trabanttal erre nagyon ciki. // A Balaton-parton otthontalanul; // Ki az, aki beszél, ki tud itt magyarul?” – énekelte Vörös István a Vörös István és a Prognózis oszlopa az 1993-as Kié ez az ország? című számában, ami teljesen váratlanul aktualitást kapott 2021-ben.

Jakab Péter ugyanis feltöltött egy videót Facebookra arról, hogy Zágráb Nándor jobbikos képviselőjelölttel előad egy részletet a dalból, egy pici módosítással. A fent idézett versszakban a Trabanttal szót kicserélte arra, hogy helikopterrel, az otthontalanult pedig arra, hogy Mészáros az úr. (Helikopterrel erre nagyon ciki. // A Balaton-parton Mészáros az úr), amitől az egyébként politikai áthallásoktól mentes, inkább egyfajta érzést, mint konkrét gondolatokat közlő dal különösebb verselemzések nélkül is könnyedén értelmezhető politikai színezetet kapott.

Jakab a dalból három versszakot adott elő, amivel rendesen megvariálta az eredeti sorrendet (áthúzással jelölve az átírt részek):

  1. Először előadta a refrént (Ez az ország a tied is, // Hegyeshalomtól Záhonyig. // Ez az ország nem Ázsia, // Kicsit arrébb van az őshaza.)
  2. Aztán a harmadik versszakot (A pénzeszsákok elverik a pénzt, // Te meg csak robotolsz, kérve kérsz. // Megvan az eszed, de túl nagy a szád, // Örülsz, ha este hazatalálsz.)
  3. Végül a másodikat (Mercedes, Volvo, Mitsubishi; // Trabanttal Helikopterrel erre nagyon ciki. // A Balaton-parton otthontalanul; Mészáros az úr // Ki az, aki beszél, Egy kérdésem van gyerekek, ki tud itt magyarul?)

A dal szerzője, szövegírőja és előadója viszont nem volt elragadtatva attól, hogy Jakab hozzányúlt a számhoz. „Az eredeti, levédett Kié ez az ország című dal szövegírója, zeneszerzője és előadója én vagyok, mely az 1993-as Ez egy kutya világ című lemezemen jelent meg. A dalt semmiféle politikai célzatú felhasználásra, reklámra, nem engedélyeztem. Különösen úgy nem, hogy a szöveg bizonyos részeit átírják, és politikai felhangot adjanak neki. Felszólítjuk Jakab Pétert, hogy a videófelvételt törölje, távolítsa el!” – írta Vörös István Facebookon, miután találkozott Jakab verziójával.

„A felvételen egy spontán éneklés történt az egyik barátommal. Nem átírtam a dalt, hanem egy, az országjárás során megtapasztalt életérzést öntöttem éneklés közben improvizálva szavakba, megfelelve a dal eredeti üzenetének: ez az ország a tied is. Ma inkább a Mészáros Lőrinceké, akik – ahogy a dal is mondja – elverik a pénzt, miközben mások csak robotolnak” – mondta a megkeresésünkre Jakab Péter a spontán éneklésből lett incidensről.

Egyelőre még vizsgálják a Jobbik jogászai, hogy szükséges-e törölni a posztot, amennyiben úgy ítélik meg, hogy valóban nem megfelelően járt el Jakab az éneklés rögzítésével, úgy el fogják távolítani a posztot.

Jakab Pétert arról is kérdeztük, hogy milyen szerepet tölt be az életében a Prognózis. Vörös István zenekara a 80-as évek elején indult, majd némi módosításokkal a 90-es években újjászületett, aztán az utóbbi években már inkább a zenekar szervezője, Vörös István neve alatt fut csak a produkció. „Nem a zenekar a meghatározó, hanem ez a dal. Tökéletesen ráillik a mai közállapotokra, ami ellen lázadni kell” – válaszolta Jakab Péter.

Arról is kérdeztük, hogy várhatunk-e még a kampányban hasonló énekes produkciókat, de erre olyan kitérő választ kaptunk, amit mindenki szabadon értelmezhet: „A környezetem nagy bánatára imádok énekelni.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!