Nem tilthatja meg Balatonfűzfő az 5G adótornyok telepítését, amelyektől a polgármester szerint félnek az emberek

2021. július 09. – 12:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Érvénytelenítette a Kúria azt a balatonfűzfői rendeletet, amely alapján a település a belterületén megtiltotta az 5G adótornyok telepítését .

Az önkormányzat helyi építési szabályzatát (hész) a polgármester módosította még a veszélyhelyzet idején, amikor a településvezetők lehetőséget kaptak arra, hogy az önkormányzati testület nélkül hozhassanak döntéseket. Szanyi Szilvia döntése megjelent a helyi építési szabályzat módosításában, amelynek kimondott célja volt, hogy korlátozza a mobil hírközlő bázisállomásokat.

„Jelenleg egy önálló adótorony van Tobruk területén, a vonalas és mobil hírközlési ellátottság mindenhol teljes. A város egyedüli sajátossága a rendkívül nagy belterület, melyen belül és az attól való távolságot szeretné az önkormányzat a mobil hírközlő berendezések elhelyezhetősége tekintetében megszabni.

A lakosság nagy része ugyanis nem szeretné az újabb mobil
hírközlési fejlesztések (5G) rendszereinek kiépítését, mivel annak egészségügyi hatásai nem tisztázottak”

– állt a módosításban.

Ennek alapján „Balatonfűzfő közigazgatási területén önálló hírközlési adótorony, új hírközlési berendezés és bázisállomás, lakó- és üdülőterületen, valamint a lakóépület elhelyezését lehetővé tévő település központi területeken, valamint azoktól … 1500 m-es távolságra nem helyezhető el.”
Kimondta a módosított hész azt is, hogy a Balatonfűzfőn lévő hírközlési berendezések 5G hálózat fejlesztése céljából nem bővíthetők, illetve nem cserélhetők le.

A Kúria Önkormányzati Tanácsa szerint azonban a rendelet ellentétes más jogszabállyal, ami így alaptörvénybe ütközik.

Az elektronikus hírközlésről szóló törvény 94. paragrafusának első bekezdése alapján azonban „a település tervezésénél, rendezésénél, utak és közművek építésénél, korszerűsítésénél, egyéb építmények és más létesítmények megvalósításánál, felújításánál – a külön jogszabályban
meghatározott módon – biztosítani kell az elektronikus hírközlési építmények elhelyezésének lehetőségét” – állt a Kúria indoklásában.

Ennek alapján a módosítást összhangba kell hozni az elektronikus hírközlésről szóló törvénnyel.

„Az önkormányzatoknak biztosítaniuk kell az elektronikus hírközlési szolgáltatások nyújtásának szabadságát az alkalmazott technológiától és berendezéstől függetlenül. Az elektronikus hírközlési építmények létesítését a közrenddel, közbiztonsággal és közegészséggel kapcsolatos okból korlátozhatják. A korlátozás érdekében engedélyekhez köthetik az ilyen építmények létesítését építészeti, történeti vagy természeti jelentőséggel bíró épületeken vagy helyszíneken.

Nem zárhatják ki azonban egész településrészekről az ilyen építmények elhelyezését, illetve nem tilthatják meg az elektronikus hírközlési berendezések fejlesztését meghatározott technológia kizárása érdekében”

– írta a Kúria, amelynek döntése nyomán az önkormányzatnak nyolc napja van a megfelelő rendelet megfogalmazására.