Megsemmisítette a Kúria a józsefvárosi ingyenes parkolás szabályait szigorító módosítást

2021. július 9. – 11:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb fejlemény érkezett a józsefvárosi ingyenes parkolás szigorításának év eleje óta húzódó ügyében, a legfrissebb, csütörtökön kiadott Magyar Közlönyben ugyanis megjelent egy határozat, mely szerint Pikó Andrásék korábbi módosításának több pontja törvénysértő, ezért azokat szeptember 10-i hatállyal megsemmisítik. A határozat ellen jogorvoslatnak nincs helye, a jelenlegi vezetés ellen aktívan és kitartóan háborúzó korábbi fideszes polgármester, Sára Botond pedig már győzelmet is hirdetett az ügyben.

Mi ez a józsefvárosi parkolósdi?

A Sára Botond által vezetett budapesti kormányhivatal májusban fordult a Kúriához a józsefvárosi parkolás ügyében, miután az ellenzéki vezetésű önkormányzat az év elején átalakította a kerületben élők kedvezményes parkolásának szabályait. Nagyon röviden összefoglalva az történt, hogy

  • míg korábban lakosonként egy autó lényegében ingyen parkolhatott a kerületben, egy másikra pedig a környezetvédelmi besorolásának függvényében járt kedvezmény,
  • addig a változtatással ugyanez már lakásonként volt érvényes, vagyis hiába laktak ketten valahol, egy harmadik autóra már semmilyen kedvezményt nem vehettek igénybe.

A kormányhivatal szerint ezt ugyanakkor nem lehetett volna megtenni, mert egy 2020-as kormányrendelet 2021 végéig megtiltotta az olyan önkormányzati szabályok elfogadását, melyek a korábbi állapothoz képest anyagilag jobban terhelik a lakosságot. Mint azt korábban a 444 írta, a kormányhivatal emiatt kezdeményezte a lakosonkénti ingyenes parkolás visszaállítását, illetve az eljárás végéig kérte az új parkolási szabályok alkalmazásának felfüggesztését is. Mint azt a lap kiemelte, ez utóbbi meg is történt június elején,

ám mivel a felfüggesztett szabály garantálta az első autóra ingyenesen kiváltható parkolási engedélyt is, az azóta beköltözőknek ilyet sem adhatott ki a kerületi parkolásért felelős szerv.

Pikóék korábban azzal érveltek, hogy a hivatkozott kormányrendelettel nem ellenkezett a szigorítás, az ugyanis csak azt tiltja, hogy új kötelezetti körre terjesszenek ki adónemeket, vagy azok mértékét emeljék, az ő értelmezésük szerint pedig itt egyik sem történt. Emellett azt is kiemelték, hogy a változtatással tulajdonképpen a jogharmonizálás volt a cél, mert a vonatkozó fővárosi rendelet hasonlóan szabályozza a kérdést, mint a módosított józsefvárosi szabályok.

Mit döntött most a Kúria?

Röviden és tömören azt, hogy a módosított rendelet két pontja törvénysértő, így azokat szeptember 10-i hatállyal megsemmisíti. Kicsit bővebben a Kúria megállapította, hogy a módosítás tehát a már emlegetett kormányrendelet tiltó szabályába ütközően a meglévő díj új kötelezetti körre történő kiterjesztésének minősül, vagyis törvénysértő.

A Kúria lesöpörte Pikóék másik érvét is, mely szerint a helyi rendelet magasabb rendű jogszabályba ütközésének megszüntetése volt a cél, szerintük ez nem szolgálhat igazolásul a tilalom megszegéséhez. Emellett azt is kiemelték, hogy az önkormányzat a fővárosi rendelettől eltérhet, a kedvezményes várakozásra jogosultak körét szabadon bővítheti. Egy ponton viszont engedtek is, helyt adva az önkormányzat kifogásának

visszavonták az ideiglenes felfüggesztésről szóló végzést, és elutasították a kormányhivatal ideiglenes alkalmazási tilalom iránti kérelmét.

A Kúria Önkormányzati Tanácsa hangsúlyozta, hogy a megsemmisítés indoka az, hogy álláspontjuk szerint a Józsefvárosi Önkormányzat megszegte a meglévő díjfizetési kötelezettség új kötelezetti körre történő kiterjesztésének tilalmát azzal, hogy a „lakosonként” szót „lakásonkéntra” cserélte a rendeletben. Ilyen formán tehát nem megalapozott a Sáráék arra vonatkozó érvelése, hogy a fővárosi rendelettel való összhang megteremtésére irányuló jogszabálymódosítás ne lenne egy legitim célt követő, szükséges lépés.

Sára Botond ennek ellenére természetesen már győzelmet is hirdetett Facebookon, egy videót és egy külön posztot is szentelt annak, hogy kihangsúlyozza, hogy „a bíróság végleges döntése szerint törvénysértő a baloldal parkolási sarca”. Sára arra is felszólította az önkormányzatot, hogy fizessék vissza a kerületben élőktől törvénytelenül beszedett forintokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!