Kiderült: megoldható a 3-as metró klimatizálása

2021. július 8. – 14:55

Kiderült: megoldható a 3-as metró klimatizálása
Négy éve papucsban és törölközőben igyekeztek felhívni a Párbeszéd tagjai a figyelmet arra, hogy mennyire elviselhetetlenül meleg van a 3-as metróban. Klíma azóta sincs – Forrás: a PM közösségi oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Az általános főpolgármester-helyettes szerint a BKV jelezte, hogy műszakilag megoldható a klimatizálás, kiírták a közbeszerzést, de pénz, az nincs rá.

Kiderült végre, hogy megoldható a 3-as metró szerelvényeinek utólagos klimatizálása, mondta Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes sajtótájékoztatón. Azt pontosan nem tudta kifejteni, hogy mi a műszaki megoldás lényege, mint közölte, ezt a BKV szakemberei jelezték neki. Hozzátette: a BKV feltételes tendert írt ki az utólagos klimatizálásra. Valószínűleg azért feltételest, mert a társaság kezdeményezte a fővárosinál, hogy hitelt vehessen fel a megbízásra, amit a főváros meg is engedett, de a hitelfelvételhez szükséges a kormány jóváhagyása is – ami egyelőre bizonytalan.

Emlékezetes, hogy a metróklimatizálás ügyében szaunaszerkós demonstrációt tartottak négy éve a Párbeszéd képviselői Tarlós főpolgármester ellen. A 3-as metró klímájában azóta sem történt előrelépés, talán most.

Kiderült, hogy a vásárolni tervezett használt frankfurti villamost is klimatizálhatónak találták a BKV szakemberei – holott a jelenlegi tulajdonos a frankfurti tömegközlekedési vállalat ezt nem tartotta lehetségesnek, részben ezért is adják el őket. A közbeszerzés után várhatóan már idén megérkezik az első frankfurti villamos, a prototípust honosítják, ellátják klímával, és megnézik, hogy működik. Ha jól, akkor jöhet a többi, mondta Kiss.

Négy fideszes kerület nem él az ingyenes antitest-szűrés lehetőségével

A főpolgármester-helyettes közölte azt is, hogy nagy siker az ingyenes fővárosi antitestszűrés. Eddig az első ezer tesztből 637-et végeztek el, és szinte 100 százalékos a megjelenés. A következő ezer teszt regisztrációja alig több mint egy óra alatt betelt. A főváros 20 ezer tesztet rendelt meg, ebből kétezret maga oszt szét, a többi 18 ezret a kerületek. Több kerületnél megindult a regisztráció, lehet jelentkezni, sőt, van ahol már a tesztelést is megkezdték. A lehetőséggel mindössze négy fideszes vezetésű kerület nem kívánt élni: az V., a XVI., a XVII., és a XXI.

Mint Kiss elmondta a tesztelés július végéig folyik majd az 1961-ben vagy azelőtt születettek között. Az első ezer teszt eredményösszefoglalója már jövő héten meglesz, augusztus közepéig az összes adatot bemutatják. A 20 ezer teszteredmény, ami a fővárosi idősek kb 5%-át fedi le, Kiss Ambrus szerint már egy jó alap arra, hogy következtetéseket vonjanak le egyes oltástípusok hatásosságáról, esetleges harmadik oltás szükségességéről.

Első félév: több mint 20 milliárdos lyuk a fővárosi költségvetésben

A főpolgármester-helyettes arról is beszélt, hogy megvannak a főváros első féléves bevételi adatai – ennek alapján egy csöppet sem lett optimistább, mint az év elején. Közölte, hogy BKK jegyárbevétele az első félévben 18 milliárd forint volt, ami alig több mint a felel az utolsó normális (2019-es) első félévi adatnak, sőt a tavalyi összegnél is 4 milliárddal kevesebb. A fővárosi gyógyfürdőknél-strandoknál ugyanez az adatpár 667 millió (idén) és 7,3 milliárd forint (2019-ben), és az Állatkert is a harmadát hozta a 2019-es időarányos bevételeinek.

Kiss közölte: nem lát esélyt hogy év végére ne lehessen folyószámla tartozása a fővárosnak – márpedig az jogszabály szerint nem lehetne.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!