Nem indulhatnak '90 előtti ügynökök az előválasztáson, erkölcsi bizonyítványt is be kell mutatniuk a jelölteknek

2021. július 8. – 09:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az előválasztást szervező hat ellenzéki párt megnyitja a lehetőségét annak, hogy jelölő szervezetként más pártok vagy egyesületek is részt vehessenek az előválasztáson – áll a csütörtökön kiadott közös közleményükben.

A jelölő szervezetté válás legfontosabb feltétele, hogy a szervezet nyilatkozzon arról, hogy elfogadja az előválasztás szabályait és eredményét, azaz nem indul el külön a 2022-es választáson. Továbbá igazolnia kell azt is, hogy köztartozásmentes és az arra jogosult személy látja el a szervezet képviseletét a nyilvántartásba vételi eljárás során.

Július 8-tól az előválasztás hivatalos honlapján letölthetővé válnak az induláshoz szükséges dokumentumok, majd július 26-án indul a regisztráció. Az indulóknak be kell mutatnia egy 30 napnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt, alá kell írnia a feddhetetlenségi nyilatkozat,

az 1972. december 31-e előtt született jelölteknek pedig az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának igazolására is szükségük lesz, hogy igazolják, nem voltak ügynökök 1990 előtt.

A jelöltnek kötelesek lesznek nyilatkozni arról, hogy megválasztásuk esetén melyik frakcióba ülnek, valamint vagyonnyilatkozatot, önéletrajzot is kell küldeniük, és el kell fogadniuk az ellenzéki pártok Értéknyilatkozatát és az előválasztás Etikai Kódexét.

Az előválasztási oldal alapján úgy tűnik, még bárki jelentkezhet miniszterelnök-jelöltnek is. Ám nem valószínű, hogy bővülne a kormányfő-jelöltek köre, hiszen minden indulónak írásban kell vállalnia, hogy győzelme esetén a hat szervező párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) közül melyik frakcióba ül be. A csatlakozáshoz azonban az adott pártnak is be kell fogadnia a szándéknyilatkozatot.

A nyilvántartásba vétel technikai adminisztrációját az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) munkáját segítő Országos Előválasztási Iroda (OEVI) bonyolítja le. Az OEVB érdemi döntését, a lehető legrövidebb idő alatt, konszenzussal állapítja meg, melyről azonnal tájékoztatja a kezdeményezőket, az érintett helyi előválasztási bizottságokat és az előválasztás honlapján a széles közvéleményt is.

Az előválasztés menetrendjét májusban véglegesítették a pártok. Július 26-tól jelezhetik hivatalosan indulási szándékukat a jelöltek, majd augusztus 23. és szeptember 6. között kell megszerezniük a megfelelő számú ajánlást. A miniszterelnök-jelölteknek országosan húszezer ajánlást, az egyéni jelölteknek négyszáz helyi ajánlást kell összegyűjteniük. Az előválasztás első fordulója szeptember 18-26., a második fordulója október 4-10. között lesz. A miniszterelnök-jelöltről kétfordulós szavazáson dönthetnek a választók, a második fordulóba már csak a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!