A korábbi polgármester fia állt a Márki-Zayék elleni hekkertámadás mögött a bíróság szerint

2021. július 8. – 21:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Büntetővégzésben bűnösnek találta, és három évre próbaidőre bocsátotta tavaly a járásbíróság ifj. Rapcsák Andrást, a néhai nagy hatalmú polgármester fiát a hódmezővásárhelyi önkormányzat elleni hekkertámadásban. Rapcsák az önkormányzati cég vezetője volt, cégéből egy megmaradt jelszóval próbáltak betörni a Márki-Zay vezette önkormányzat rendszerébe. Rapcsák nem ismeri el a bűnösségét, a büntetőeljárás jelenleg is folyamatban van.

JAVÍTÁS

A cikk korábbi verziójában az Azonnali cikke alapján azt írtuk, hogy a bíróság első fokon már elítélte az ügyben ifj. Rapcsák Andrást. Rapcsák ezután helyesbítési kérelemmel fordult hozzánk, mert a bíróság valójában nem első fokon, hanem büntetővégzésben találta bűnösnek, az első fokú tárgyalás még folyamatban van. A cikket ennek megfelelően módosítottuk.

Az informatikai támadás két évvel ezelőtt, 2019 júliusában történt, de nem volt túl sikeres: az Azonnali cikke szerint egy külső számítógép próbált felkapcsolódni a belső hálózatra, és támadást intézni az önkormányzat informatikai rendszere ellen. A támadó a Nemzeti Kibervédelmi Intézet későbbi vizsgálata szerint többek között lehallgató szoftvereket próbált meg telepíteni, ezt azonban észlelte az önkormányzat egyik informatikusa, és még időben megszüntette a támadó hozzáférését.

A történet akkor kapott gellert, amikor a Márki-Zay Péter-féle városvezetés az önkormányzat saját cégének, a HVSZ-nek a korábbi vezetését vádolta az elkövetéssel. A HVSZ igazgatósági elnöke Lázár János alatt ifj. Rapcsák András volt, annak a Rapcsák Andrásnak a fia, aki Lázár előtt 12 évig volt Hódmezővásárhely polgármestere, és akinél Lázár karrierje is elindult.

Márki-Zay szerint a támadás a HVSZ Zrt. egyik gépéről történt, ezt azonban a cég akkori vezetése tagadta. „A vádirat alapján, a szerződés felmondása után, meglévő jelszóval történt belépés a hivatal rendszerébe a HVSZ Zrt. rendszeréből, amelyért mint a társaság vezetője a teljes felelősséget vállalom, és állok a tárgyalás elé. Álláspontom szerint bár a belépés fizikailag elképzelhető volt, de szándékosság bizonyosan nem volt benne, amit az is alátámaszt, hogy a polgármesteri hivatalt sem adatvédelmi, sem gazdasági, sem informatikai kár nem érte, mely álláspontom a bíróság előtt is képviselni fogom” – írta ifj. Rapcsák korábban.

A Szegedi Járásbíróság 2020. július 13-án büntetővégzésben bűnösnek találta, és három évre próbaidőre bocsátotta ifjabb Rapcsákot. Tekintettel arra, hogy az ügyészség Rapcsákkal szemben súlyosbítást, a próbára bocsátás helyett pénzbüntetés kiszabását szerette volna elérni, az ügyben indítványozta, hogy a bíróság tartson tárgyalást. A büntetőeljárás jelenleg is folyamatban van. Rapcsák a bűnösségét nem ismeri el, és a Telexnek küldött levelében azt hangsúlyozza, hogy a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le, „az ügy közel sem tekinthető lezártnak”.

„Az ügy kapcsán kiemelten fontos tény, és a folyamatban lévő tárgyalás alapján biztosan kijelenthető, hogy a hivatal munkatársai súlyos mulasztásokat követtek el, melyekkel összefüggésben a hivatal informatikai rendszerét több súlyos támadás is érte. A támadások sikeres elhárításában magam is részt vettem, és a mulasztásokat többször jeleztem a hivatal felé, azonban a rendszer sérülékenységével kapcsolatban érdemi intézkedések nem történtek. A jelenleg is folyó ügyben nem hogy a bűnösségem, de még a bűncselekmény ténye sem nyert bizonyítást, ezért minden olyan állítás mely ennek ellenkezőjét sugallja, csak a jó hírnév megsértésére alkalmas.”

Májusi interjúnkban a hódmezővásárhelyi polgármester (és a Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben miniszterelnök-jelölt) Márki-Zay Péter arról panaszkodott, hogy a korábbi fideszes városvezetés elleni feljelentéseiket a hatóságok „elsüllyesztették”, egyetlen esetük van, amelyben a nyomozás után vádat is emelt az ügyészség: ifjabb Rapcsák Andrásé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!