Szijjártó egészen Jekatyerinburgig utazott, hogy magyar állami kitüntetéssel hálálja meg a Szputnyik vakcinákat egy orosz miniszternek

2021. július 6. – 07:44

frissítve

Szijjártó egészen Jekatyerinburgig utazott, hogy magyar állami kitüntetéssel hálálja meg a Szputnyik vakcinákat egy orosz miniszternek
Fotó: Facebook/ Szijjártó Péter

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter egészen Jekatyerinburgig utazott azért, hogy személyesen nyújthassa át az orosz ipari és kereskedelmi miniszternek a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, derül ki az MTI híradásából. Jekatyerinburg nagyjából 4000 km Budapesttől, kb. kétszer annyira messze van a magyar fővárostól, mint Moszkva.

Ez a kitüntetés a magyar állam által adományozható Magyar Érdemrend 3. fokozata, amelyet Gyenyisz Manturov orosz miniszter hivatalosan a „Covid–19 elleni magyar védőoltási kampányban játszott kiemelkedő szerepének elismeréseként” kapott most meg.

„Magyarországra kétmillió adag Szputnyik V vakcina érkezett, amelynek 99 százalékát felhasználták, vagyis csaknem egymillió embert immunizáltak”

– mondta a kitüntetés átadásakor Szijjártó Péter Oroszországban. A külgazdasági és külügyminiszter szerint Manturovval olyan időszakban sikerült intenzív egyeztetés után megállapodni a vakcinavásárlásról, amikor még számos bizonytalanság volt a gyártási kapacitások körül. Szijjártó a hivatalos Facebook-oldalán a kitüntetésről azt írta:

„Ha nincs Gyenisz Manturov, akkor nem értük volna el pénteken az 5,5 millió beoltottat Magyarországon.”

A találkozón a két miniszter közös sikerként értékelte a magyar–orosz koprodukcióban gyártott vasúti kocsik egyiptomi exportját is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!