125 milliárdra emelik vissza a taokeretet

2021. július 06. – 10:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A járványhelyzet miatt évi 100 milliárd forintban maximálta a kormány a látványsportokat érintő taopénzek keretösszegét, ám ezt most visszaemelik 125 milliárd forintra – jelentette be kedden, sajtótájékoztatón Novák Katalin, a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs vezetője.

Novák a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az operatív törzs legutóbbi tájékoztatóján főleg sport-, egészségügyi és közösségépítési témákat tekintettek át, és beszélt arról is, hogy múlt pénteken meglett az 5,5 millió beoltott, így a korlátozások jelentős részét eltörölték, köztük a kötelező maszkviselést is.

„Ha valaki maszkban érzi magát biztonságban, akkor használhatja a maszkot” – mondta Novák Katalin, hozzátéve, hogy az egészségügyi és szociális intézmények kivételt képeznek, a látogatóknak itt továbbra is maszkot kell hordaniuk, ám a dolgozóknak csak ott, ahol látogatókkal, külsősökkel találkozhatnak (pihenőkben tehát nem). Ezt a felelős miniszter szabályozza – tette hozzá.

Négy konkrét fejlesztést, javaslatot és/vagy döntést közölt:

  • Turán, Tarpán, Komlón, Edelényben vannak olyan fejlesztések, amelyekre szeretnének többletforrást biztosítani, hogy ott a közösségi élet megerősödhessen. Ezek részben sporthoz, részben közösségi központhoz kapcsolódó beruházások.
  • A taotámogatási rendszerben visszaemelést javasoltak, ezt a kormány elfogadta, várhatóan kedden meg is jelenik a kormányrendelet erről. Így a járvány miatt 100 milliárdra mérsékelt keret újra 125 milliárd forint lesz.
  • Július végéig meghosszabbították az éttermekben az elviteles, házhoz szállításos ételek áfakedvezményét, így az június vége helyett július végéig van érvényben.
  • Illetve beszámolt arról, hogy egy korábbi ígéretnek megfelelően még idén 10 milliárd forintot biztosítanak egészségügyi alapellátási és járóbeteg-szakellátási fejlesztésekre a fővárosnak. A döntés szinte minden budapesti kerületet érint – mondta Novák Katalin azzal kiegészítve, hogy a célhoz kötött beruházás olyan elemeket tartalmaz, amiket korábban a főváros is megfogalmazott. Az összeg kifizetését egyébként már korábban vállalta a kormány, ennek tesznek most eleget.