Áthelyezik a honvédségi beosztottat, aki szexuális zaklatás miatt jelentette fel az alezredesét

2021. július 06. – 11:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több vezetőhöz is eljuthatott, hogy szexuális visszaéléssel vádolja beosztottja a Magyar Honvédség egyik budapesti egységének alezredesét – írja a Hvg.hu a honvédségi beosztott ügyészségen tett vallomása, illetve a birtokukba került levél alapján. A lap múlt héten írt először a nőről, aki idén januárban tett feljelentést a a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségen azért, mert bevallása szerint felettese, egy alezredes 2019 őszétől zaklatta, majd később rendszeres szexuális aktusra vette rá.

A cikk szerint a honvédségnél húsz éve ott dolgozó, az ezredhez személyzeti ügyintézőként kerülő, férjezett nő nem mert ellentmondani felettesének, aki a nő szerint már két-három héttel az odaérkezése után közölte: szexuális aktust kíván létesíteni vele. A nő szerint, akire a lap csak Z.-ként hivatkozik, az alezredes nyilvánvalóvá tette, hogy nincs más választása.

A Hvg.hu most arról írt, hogy 2021. márciusban a nő jogi képviseletét ellátó ügyvédi iroda az új parancsnok, Ruszin-Szendi Romulusz elődjét, Korom Ferenc vezérezredest is értesítette a történtekről, és egyúttal azt kérték tőle, hogy az addigra feljelentést tett nőnek ne kelljen visszamennie ugyanahhoz az alakulathoz. A levélben írtak arról is, hogy egy ezredes segített volna Z.-nek abban, hogy más parancsnoksághoz kerülhessen, ez végül meghiúsult.

Z. 2020 decembere óta próbált állítólag többször segítséget kérni a honvédségen belül. Vallomása szerint kereste az ezred jogászát, majd a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatot is, ami a belső elhárítást is végzi. Ott beszélt egy férfivel, aki azt mondta: „Beszélgetésünket nem hivatalosnak tekintette, jó tanácsként azt mondta, hogy ha nem tetszik itt, menjek át másik alakulathoz” – idézett a Hvg.hu a nő vallomásából.

Ezután több vezetővel is próbált kapcsolatba lépni, egy ízben pedig át is vezényelték egy másik zászlóaljhoz, de itt szintén az alezredes volt a főnöke. A lap szerint a nőt múlt heti cikkük megjelenése után arról értesítették: új helyet kap, a jövőben nem az alezredes lesz a főnöke. A szexuális zaklatás vádja miatt fegyelmi eljárás zajlik, és az ügyészség is nyomozást folytat alárendelt megsértésének vétsége és más bűncselekmény miatt, de utóbbi ügyben még nincs gyanúsított.