Hiába kérte a szülők 90 százaléka, nem vehette át a német kisebbségi önkormányzat a soroksári német nemzetiségi iskolát

2021. július 5. – 12:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy a soroksári nemzetiségi iskolát kezelésbe vehesse a Soroksári Német Nemzetiségi Önkormányzat (SNNÖ). Emellett nem fogadta el a minisztérium az iskolát 15 éve vezető igazgató pályázatát sem, így bizonytalan, hogy folytathatja-e Kreisz Erzsébet a munkáját az iskola élén – írta a Jelen.

Pedig ő volt az egyetlen pályázó, támogatta az iskola, a szülői közösség és a tankerület is.

A szülői közösség 90 százalékos többséggel azt is megszavazta, hogy az iskolát vegye át kezelésébe az SNNÖ. A kezdeményezés mellé állt az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője is, aki rendszeresen a Fidesz mellett szavaz – Ritter Imre megszavazta a pedofília büntetését szorgalmazó, a módosítással azonban végül melegellenessé tett törvényt is –, ám a kormányzat mégis elutasította a helyi közösség kérését.

„Nem mutattuk be elég világosan a terveinket – nevezetesen, hogy nem akarunk semmit sem változtatni az iskola oktatási struktúráján? Nem voltak átláthatóak a céljaink? Előfordult már az általunk támogatott iskolában, hogy csak német származású tanulókat vettünk fel? Miért nem értik meg a döntéshozók, hogy mi nem elvenni akarunk a közösségtől, hanem adni: szellemben, tárgyban és infrastruktúrában? Mélységesen sajnálom, hogy nem értették meg, hogy nem a helyi erők ellenében, hanem velük együtt akarjuk megvalósítani a magyarországi német oktatási központ gondolatát” – idézte a lap a csalódott Englenderné Hock Ibolyát, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnökét.

Nem derül ki, miért utasította el a minisztérium, hogy a Grassalkovich Antal Általános Iskola az SNNÖ kezelésébe kerüljön, de Szabó Szabolcs független országgyűlési szerint a döntést befolyásolhatta, hogy abban a lakónegyedben, amely a Grassalkovich iskolakörzetéhez tartozik, hatalmas ingatlanberuházás folyt és zajlik még jelenleg is. Itt lakik a Fidesz pártigazgatja, Kubatov Gábor és az ő jobbkeze, Farkas Kálmán is. „Ebben a lakóövezetben egyre nő a gyerekek száma, fontos tehát az ott élő családoknak, hogy milyen iskola érhető el a közelben. – Soroksár óvárosi részén két iskola van a Grassin kívül. Az egyre inkább elszegregálódó Mikszáth Kálmán Általános Iskola és a Páneurópa Általános Iskola, ami viszont annyira kényelmesen már nem közelíthető meg. A Grassihoz hasonló színvonalú oktatás a Török Flóris Általános Iskolában van, de az már a pesterzsébeti rész közelében van. A kerületben 1800 gyerek jár iskolába, harmaduk, azaz 600 gyerek a Grassiba. A fenntartóváltási kérelem visszautasításában az is közrejátszhatott, hogy az állam félt attól, hogy a körzetes ellátást biztosító intézmények közül kiesne az, amelybe a kerületi gyerekek harmada jár” – írta a lap, amely szerint Kreisz Erzsébet iskolaigazgatói pályázatát az Emmi azért utasíthatta el, mert az igazgatónő támogatta a kezdeményezést, hogy a Grassalkovichot átvegye a német nemzetiségi önkormányzat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!