Hajdú-Bihar megyében már mentők látják el a sürgősségi ügyeletet

2021. július 3. – 14:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Július 1-jén elsőként Hajdú-Bihar megyében indították el az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) sürgősségi ügyeleti modellprogramját. A cél az, hogy átvegyék a háziorvosoktól a sürgősségi ügyeleti ellátást, ezzel gyorsítsa és javítsa a betegellátást. A tervek szerint pedig jövőre már az egész országban az OMSZ üzemelteti majd a sürgősségi ügyeletet, írja az MTI.

Eddig tizennyolc telephely speciális járművel és felszereléssel csatlakozott be a programba, és mindenhol magasan képzett szakemberekkel indult az ügyeleti szolgálat, közölte az OMSZ.

Az ügyeleti hívásokat a mentésirányító központban fogadják és a kapott információk alapján indítják a betegekhez a legmegfelelőbb ellátást nyújtó egységet (ügyeleti autó, vagy mentőautó), így akár az azonnali életmentő segítséget.

A tervről elsőként a Népszava számolt be. A birtokukba került tervezet alapján azt írták, hogy a korábbinál kevesebb helyen működne orvosi ügyelet, és ott is, ahol megmarad, a jelenlegi háromfős stábok helyett egyetlen mentőtiszt vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadná az ellátásra szorulót. A tervezetben szerepelt az is, hogy a háziorvosokat is bevonnák az ellátásba, ők este 22 óráig látnák el egyes helyeken a készenléti feladatokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!