Gyártási hibás lencséjű napszemüvegeket hívnak vissza

2021. július 3. – 08:40

Másolás

Vágólapra másolva

Június végéig összesen húsz felnőtt és gyermek napszemüveget fényáteresztését, szerkezeti kialakítását és lencséit ellenőrizte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma.

A vizsgálat alapján, mindegyik termék UV-szűrése megfelelt a címkén vállalt 100 százalékos értéknek, hiszen legalább 99,5 százalékban valóban megszűrik a káros napsugárzást. A viselés során túlzott irritációt vagy sérülést okozó eltérésekkel sem volt gond, derül ki a minisztérium közleményéből.

Ugyanakkor az egyik gyermekeknek szánt terméknél több buborékot, megmunkálási hibát észleltek, amelyek zavaró jelenléte hosszú távon látáskárosodáshoz vezethet.

Gond volt azokkal a jelölésekkel is, amelyek alapján eldönthető, hogy egy-egy napszemüveget milyen erősségű napsugárzás elleni védelemre gyártottak. A felnőtteknek kínált termékek egyikét ugyanis a laboratóriumban mérthez képest eggyel alacsonyabb kategóriába sorolták. Az egyik gyerek napszemüvegek lencséje pedig túl sötét volt.

„A gyártási hibás lencséjű napszemüveget leveszik a polcokról, a vezetéshez nem alkalmasat a vásárlóktól is visszahívják. A csak a pontatlan jelölések miatt elmarasztalható árucikkeket helyes címkével ellátva, a valós információk feltüntetése után tovább árusíthatják a kereskedők”

– közölte Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!