Az LMP-s Schmuck Erzsébet feljelentést tesz a velencei-tavi halpusztulás miatt

2021. július 1. – 10:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke a velencei-tavi halpusztulás ügyében természetkárosítás bűntettének elkövetése miatt feljelentést tett – írja a párt közleményében. A velencei-tavi tömeges halpusztulást ugyan nem közvetlenül okozta emberi tevékenység (a halak több időjárási tényező összejátszása miatt megfulladtak az oxigénhiánytól), Schmuck szerint elkerülhető lett volna az eset.

„A halpusztulás nagyobb odafigyeléssel, a klímaváltozásra és annak hatásaira való felkészüléssel megelőzhető lett volna, előre jelezhető lett volna, hogy idén súlyos vízkészletcsökkenés, vízminőségromlás, az ökológiai értékek és az üdülési hasznosítás veszélyeztetése következhet be” – közölte az LMP. Schmuck Erzsébet szerint a vízminták vételére és elemzésére csak a már kialakult helyzetben került sor – pedig a meteorológiai előrejelzésekből számítani lehetett a hőhullámra, és prognosztizálni lehetett volna az amúgy is kritikusan alacsony vízszint, a növekvő párolgás, a vízhőmérséklet drasztikusan gyors emelkedésének a hatásait.

Az LMP társelnöke úgy véli, a vízpótlásra épített tározók – részben más vízhasználatok miatt – alig feltöltöttek, és ezeknek a vizeknek a minősége is kizárja, hogy ebből pótolják a tóba a hiányzó vízkészletet. Szerinte

az oxigéndúsítást szolgáló beavatkozásokat, az ehhez szükséges eszközök telepítését sokkal korábban meg kellett volna kezdeni,

a felelősség a tó kizárólagos tulajdonosaként az államé, ami nem fordít kellő figyelmet az ökoszisztéma védelmére, a vízháztartás, a vízkormányzás, vízkészlet-hasznosítás klímaadaptációs elvű alkalmazására. Mindezek miatt Schmuck Erzsébet feljelentést tett az ügyben ismeretlen tettes ellen.

A halpusztulásról itt írtunk bővebben, ekkor az előzetes eredmények alapján már látszott, hogy a hirtelen felmelegedés, a szélcsend és az algásodás együttese által okozott oxigénhiány végzett a halakkal az alacsony vízállású tóban. A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) közleménye alapján az elhullott halak a tó becsült halállományának 1-1,5 százalékát tették ki. A vízügytől azt a tájékoztatást kaptuk a pusztulás után, hogy a víztározókból sem lehetett volna pótolni a hiányzó vizet, mert azok vízminősége nem volt megfelelő.

A június végi kánikulában megelőző jelleggel átszellőztették a Velencei-tó vizét, a vízügyesek nagy teljesítményű vízszellőztető rendszereket és buborékos mélylevegőztető berendezéseket üzemeltek be a tó különböző pontjain.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!