„A táj szépsége és a turistabiztonság” miatt terelték el a kéktúra útvonalát, amely így elkerüli a balatonhenyei óriásbirtokot

2021. június 30. – 05:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Az optimálisabb túrázás érdekében módosítottuk az Országos Kéktúra útvonalát a Vaskapu-árok északi vége és Balatonhenye központja között” – írta röviden pár napja a kéktúra honlapja. A változtatás a leírás szerint június közepétől érvényes, és a régi/új útvonalról képet is feltöltöttek:

Fotó: Kéktúra
Fotó: Kéktúra

Hadházy Ákos független, de a Momentumhoz csatlakozott országgyűlési képviselő szerint a megváltoztatott útvonal így „ezentúl diszkréten elkerüli azt a grandiózus új kastélyt (plusz mulatópajtát, fürdőházat és tiszttartóházakat, mert ezek is épültek a kastély körül). (…) Úgy látszik, az urakat és úrhölgyeket zavarná, ha a pórnép gyalogos turistaként sétálgatna az új kastély körül. Vajon Orbán Ráhel, Guller Zoltán vagy Oszkó Péter kérte az Országos Kéktúra furcsa módosítását?”

A Telex az olvasóink támogatásának köszönhetően működik. Legyél te is a támogatónk!

A hatalmas, az Átlátszó szerint közel húszezer négyzetméteres birtokról (Petőfi utca), azon belül a közel ezernégyzetméteres alapterületű balatonhenyei épületek történetéről már mi is írtunk, de a sztorit alapvetően az Átlátszó és Hadházy ütötték a leginkább.

A balaton-felvidéki Balatonhenyén zajlik egy túlméretezett, védett területet érintő gigaberuházás. A telek korábban Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának volt a tulajdona (akire gyakran hivatkoznak Orbán Ráhel jobbkezeként), majd Ruff Zoltán lett a gazda, ő a Hír TV-nél és az Echo TV vezetőségében kapott szerepet, innen magántőkealapba került, végül idén tavasszal Oszkó Péter volt pénzügyminiszter jelentkezett be, hogy az ő cége lett az ingatlan közvetett tulajdonosa.

A kéktúra mellékelt térképén valóban azt látni, hogy a korábbi útvonal, a már áthúzott piros útvonal átment a Petőfi utcán, és távolabbra került a birtoktól. Az ügyben kérdéseket küldtünk a kéktúráért felelős Magyar Természetjáró Szövetségnek, aminek elnöke egyébként Garancsi István, aki Orbán Viktort repteti Videoton-meccsekre.

A szövetség azt válaszolta, a környékről korábban sok bejelentést és kérést kaptak kiskert tulajdonosoktól, szőlő- és présházbirtokosoktól, állattenyésztéssel foglalkozó emberektől, hogy a kéktúra útvonalát vezessék ki a területükről. 2019 óta Balatonhenye környezetében három útvonal-változtatást csináltak, és „az ilyen és hasonló változások esetén a turistabiztonság szempontjai a legfontosabbak, ugyanakkor elengedhetetlen, hogy az útvonal minél természetesebb környezetben vezessen. A táj szépsége, az út vonalvezetése élménnyé teheti a túrázást, ez pedig önmagában is érthető igény a természetjárók részéről. Ezúttal egy természetes, gyönyörű és természetjáró szempontból sokkal többet adó útvonalra lett terelve a nyomvonal”, írták.

Arra nem válaszoltak, hogy szerepet játszott-e a túramódosításban az, hogy az új vonal elkerüli a Petőfi utcai óriásberuházást, és ha igen, miért kell elkerülni ezt a területet, ahogy arra sem válaszoltak, hogy az új túraútvonal átmeneti vagy végleges megoldás-e.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!