52 ügyféltől több mint 400 milliót nyúlt le két bankos, hat éven át tartott a szövevényes sikkasztássorozat

2021. június 30. – 09:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön előkészítő ülést tart a Debreceni Törvényszék annak a két vádlottnak az ügyében, akikkel szemben „különösen nagy értékre, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt” emelt vádat az ügyészség.

Az ügy lényege, hogy a két banki, pontosabban takarékbanki alkalmazott 2007 márciusától 2017 szeptemberéig több mint tíz évig dolgozott Debrecenben ugyanabban a bankfiókban, majd kis kihagyás után egy másik fiókban 2018 februárjától 2018 áprilisáig, amíg a fiók be nem zárt. Ezek kis fiókok voltak, előfordult, hogy nem volt főnökük sem.

Ők ketten, egymással együttműködve, 2012-től 2018 tavaszáig 31 lakossági és 21 vállalati ügyféltől tulajdonítottak el összesen több mint 400 millió forintot.

A módszerük az volt, hogy aláírást nem tartalmazó vagy hamisított bizonylatok felhasználásával, az ügyfelek tudta és beleegyezése nélkül vettek fel különböző összegeket a számlákról.

Hogy ez ne tűnjön fel, a számlakivonatok kézbesítési címeit saját lakóhelyükre és emailcímükre változtatták meg, aztán a kivonatokat módosítva azokat a személyes ügyintézéskor adták át az ügyfeleknek a fiókban – volt, hogy többszöri reklamáció után –, vagy az erre szolgáló központi rendszert kikerülve, saját emailcímükről küldték ki.

Ahhoz, hogy a machinációkat leplezzék, a számlákon is jogellenesen mozgatták a pénzeket, összesen több mint 864 millió forint összegben. A tranzakciókról a számlatulajdonosoknak nem volt tudomásuk, azokra megbízást nem adtak.

A vádlottak arra is törekedtek, hogy a meglopott ügyfelek közvetlenül velük tartsák a kapcsolatot ügyintézéseik során, így megtudták, milyen nagyságrendben szoktak pénzt felvenni, és úgy intézték, hogy ennyi mindig legyen a számlákon. Ha jött egy váratlan pénzfelvételi igény egy ügyféltől, akkor neki újabb időpontot javasoltak.

A vádlottak kihasználták azt, hogy a bankfiók kis létszámú volt, és azt, hogy a pénzintézet az évek során folyamatosan átalakult, az ellenőrzés hiányos volt, továbbá az ügyfelekkel jó kapcsolatot alakítottak ki. A lakossági ügyfeleket több mint 90 millió, míg a vállalati ügyfeleket több mint 310 millió forinttal károsították meg. A vádlottak azonban a leírtak alapján 864 millió forintot kezeltek jogellenesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!