Soha nem válogathattak ennyi albérlet közül az egyetemisták

2021. június 28. – 10:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A járványhatás visszahúzódásával folytatódik az élénkülés az albérletpiacon, amely most kanyarodik rá a nyári főszezonra, amikor a diákok egy része a szeptemberi iskolakezdéshez keres magának lakást. Ők pedig most kivételesen jó helyzetben vannak, olvasható a KSH és az Ingatlan.com elemzésében.

Bár havi összevetésben a májust is áremelkedéssel zárta az országos albérletpiac – egy hónap alatt 1 százalékkal nőttek az országos átlagos bérleti díjak –, ez mégis lassulást jelent áprilishoz képest. Budapesten szintén mérséklődött a drágulás üteme.

Forrás: KSH–Ingatlan.com
Forrás: KSH–Ingatlan.com

„Tavaly június végi 150 ezres budapesti átlagos lakbérszinthez képest most 140 ezer forintos az átlagos albérletár a fővárosban, ami 9 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt”

– mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az is jól látszik, hogy a járvány előtt az ingatlanpiacon sosem volt még ilyen széles a kínálat júniusban. Ez köszönhető a diákok online oktatásának, és annak is, hogy rengeteg, korábban turistáknak rövid távra kiadott lakás került a piacra. 16 ezer airbnb-s lakásból 10 ezer a hosszú távra – jellemzően diákoknak – kiadandó kínálatban jelent meg.

Forrás: KSH-ingatlan.com
Forrás: KSH-ingatlan.com

120 ezer forintért is lehet albérletet találni

A legolcsóbb kerületekben – X., a XX., a XXI. és a XXIII. – már 120 ezer forintos havi bérleti díjért lehetett lakást találni. A II. és az V. kerületben viszont továbbra is viszonylag magas áron, 180 ezer forintos átlagdíjért adták ki az albérleteket.

Az egyetem városok közül Debrecenben, Győrben és Szegeden egyaránt 110 ezer, Pécsen pedig 100 ezer forintos áron kínálták kiadásra az ingatlanokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!