Eurochild: Nem védi a gyereket, hanem nagyobb veszélynek teszi ki őket a melegellenes törvény

2021. június 28. – 12:51

Másolás

Vágólapra másolva

Európa legnagyobb nemzetközi gyermekjogi szervezete, a Eurochild állásfoglalást adott ki a melegellenes módosításokkal ellátott pedofilellenes törvényről, melyet a Hintalovon Alapítvány közölt magyarul. A szervezet mély aggodalmát fejezte ki a jogszabállyal kapcsolatban, közleménye alapján elítéli ezt a törvényt, mivel a gyermekvédelmet ürügyként felhasználva korlátozza a gyermekek jogait.

A szervezet szerint az, hogy a törvény elfogadásával a különböző nemi identitások és szexuális orientáció bármilyen ábrázolása vagy megvitatása akár az iskolákban, akár a televízióban vagy hirdetések által jogellenessé válik Magyarországon, „egyértelműen sérti a gyermekeknek, az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye (UNCRC) által rögzített jogait, amely egyezményhez Magyarország 1991-ben, az elsők között csatlakozott”.

Állásfoglalásukban azt írják, hogy „a gyermekeknek joguk van az egészséges fejlődéshez, a szabad véleménynyilvánításhoz, az önazonossághoz, a befogadó oktatáshoz és az igazságszolgáltatáshoz való hozzáféréshez. Az újonnan elfogadott jogszabály megsérti mindezeket a jogokat, és azzal a kockázattal jár, hogy éppen azoknak a gyermekeknek árt, akiket védeni akar. Emellett hozzájárul egy félelemmel teli légkörhöz, és aggodalomra ad okot az összes gyermek és a társadalom jóllétét illetően”.

Szintén komoly problémának tartják, hogy „ha ezt a törvényt végrehajtják, a gyermekek nem jutnának hozzá a szexuális és reproduktív egészséggel kapcsolatos információkhoz, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a szexuális visszaélések megelőzésében és a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos tudatosság növelésében”. Márpedig az ENSZ gyermekjogi egyezménye szerint a gyermekeknek és fiataloknak joguk van átfogó, pontos, tudományosan megalapozott és kulturálisan érzékeny szexuális egészségnevelésben részesülni.

Az Eurochildnak amiatt is gondja van a törvénnyel, hogy a bejelentett intézkedések „ellentétesek az egyenlőség és a megkülönböztetésmentesség uniós értékeivel. Megbélyegzik az LMBTQI+ személyeket, és azzal a kockázattal járnak, hogy fokozzák az LMBTQI+ gyermekekkel szembeni megkülönböztetést, zaklatást és erőszakot”.

„Felszólítjuk az Európai Tanácsot, hogy biztosítsa, hogy Magyarország megfeleljen a gyermekek jogainak védelmére, valamint az egyenlőség és a diszkrimináció tilalma értékeinek előmozdítására vonatkozó uniós kötelezettségvállalásoknak”

– zárja állásfoglalását a szervezet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!