A kánikula miatt egyre több vízszolgáltató kényszerül ivóvízhasználati korlátozást elrendelni

2021. június 28. – 16:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napokban a kánikula miatt az ivóvíztermelés 15-50 százalékkal emelkedett a napi átlagigényhez képest, írja az MTI a Magyar Víziközmű Szövetség közlése nyomán. A nagy kánikula és a hetek óta tartó száraz idő miatt Magyarországon egyre több szolgáltató arra kényszerült, hogy ivóvízhasználati korlátozást rendeljen el.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a felhasználók nem tudnak vizet fogyasztani, hanem azt kérik, hogy mellőzzék a locsolást, a gépjárművek mosását – teszi hozzá a víziközmű szövetség. Ennek oka nem az, hogy nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben ivóvíz, hanem az, hogy az utóbbi években, évtizedekben nem történt bővítés az ivóvízhálózatokon, azonban a lakosság száma nagyon sok helyen megnövekedett, így több vizet fogyasztanak, főleg a meleg nyári időszakban, írják.

Magunk is megnéztünk egy Budapest melletti települést, Pécelt, ahol a napokban ilyen korlátozást rendelt el az önkormányzat, de ahogy cikkünkben írtuk, ugyanilyenre kényszerült Gödöllő, illetve Budakalász és nyolc másik pilis-dunakanyari település lakóit is arra kérték, vegyenek vissza a vízfogyasztásból: locsolás, autómosás, kerti medencék feltöltése. Emellett egy urbanisztikai szakértőt is megkérdeztünk, hogy milyen jövő vár a főváros környéki régióra, cikkünket ide kattintva olvashatják.

A Magyar Víziközmű Szövetség friss közleményében azt is hozzátette, a víziközmű rendszerek állapota, az elmaradt pótlások hiánya is hozzájárul a többletfogyasztással járó nyomáskülönbségek jelentkezéséhez.

A közlemény szerint lokális jelleggel voltak hálózati problémák, valamint érkeztek a szolgálatással kapcsolatban hibabejelentések, ezek azonban helyi jellegű hálózatot érintő meghibásodások és fennakadások voltak, és mindenhol sikerült orvosolni a problémákat.

A szövetség hangsúlyozza, hogy a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz megfelel az európai uniós előírásoknak, jogszabályoknak, a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, biztonsággal fogyasztható. Kiemelték, Magyarország vízkészletét tekintve kiemelten jó helyzetben van, és azt kérik a lakosságtól, felhasználóktól, hogy

a kiemelkedően meleg kánikulai időszakban legyenek figyelemmel a helyi víziközmű szolgáltatók kéréseire.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!