A hétvégén ketten fulladtak a Balatonba, a vízirendőrök 21 embert mentettek ki

2021. június 28. – 17:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hétvégén ketten is életüket vesztették a Balatonban, miközben péntektől vasárnapig huszonegy embert mentettek ki a tóból a vízirendőrök, írja az MTI.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság helyettes vezetője elmondta, idén már négyen fulladtak a Balatonba. Egyikük sem sértette meg a fürdőzés szabályait, és a balesetek idején nem volt viharjelzés sem érvényben. Még mind a négy ügyben zajlik a vizsgálat közigazgatási eljárás keretében.

Ketten feltehetően rosszullét következtében haltak meg, partközelben, olyan kis vízben, ahol még a lábuk is leért. A harmadik esetben egy horgász vesztette életét, akinek felbillent, majd elmerült a kajakja. Legutóbb vasárnap egy SUP-ot bérlő fiatal tűnt el Siófoknál a mélyvízben. A körülötte lévők csak annyit észleltek, hogy üresen sodródik a vízieszköz. Hiába ért ki a helyszínre két percen belül a vízirendőrség, az elmerült fiatalembert sokáig nem találták meg, az életét már nem lehetett megmenteni.

Idén eddig 47 esetben száz embert mentettek ki a Balatonból a vízi rendőrök; most péntektől vasárnapig tíz esetben 21 embernek kellett segítséget nyújtani. (A Balatonon civil vízimentők is tevékenykednek, ők nyár végén közölnek összesített mentésszámokat.)

A pénteki vihar előtt sikeres volt a megelőző munka, mindenkit igyekeztek kiterelni a partra, mondta a helyettes kapitányságvezető, Verb István az MTI-nek, de így is éjjel kettőig mentettek: öt, a vihar miatt kikötni már nem tudó vitorlást, 13 emberrel a fedélzeten kellett partra segíteni.

Legutóbbi cikkünkben látható volt, hogy egy kemény felvétellel mutatták meg a vízimentők, miért fontos a mentőmellény. Sokkoló szonáros felvételt osztott meg egy vízbe fulladt emberről Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke. A fiatal külföldi férfi pár napra érkezett a Balaton déli partjára, itt bérelt egy SUP-ot a strandon. Mint később kiderült, vélhetően nem tudott jól úszni, helyismerete se volt, de nem vett fel mentőmellényt – mondta a Telexnek a vízimentő.

Verb István kérdezték is a SUP-ról külön, hogy jelent-e a szokásosnál nagyobb veszélyt, a kapitányságvezető-helyettes azt felelte, hogy nem, ha szabályosan használják.

Verb hangsúlyozta, hogy csak úszástudással szabad mélyvízbe menni, fürdőeszközt használni, vízijárművekről felhevült testtel és úszástudás nélkül nem szabad vízbe ugrani, a mederviszonyokat, a partokat nem ismerőknek, gyengén úszóknak javasolt mentőmellényt viselniük a vízieszközökön. A következő napokban ismét rendkívül meleg időjárás várható, amely erősen kihat mindenki szervezetére, ezért nem célszerű a nyílt vízen tartózkodni az extrém melegben, általában 11-16 óra között.

Ha valaki bajba kerül vagy bajbajutottat lát a Balatonban, a 1817-es segélyhívó telefonszámon kérhet segítséget.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!