Az azonosneműek házasságáért demonstráltak Szegeden, ellentüntetők is megjelentek

2021. június 25. – 17:13

frissítve

Az azonosneműek házasságáért demonstráltak Szegeden, ellentüntetők is megjelentek
Demonstrálók a szegedi Városháza előtt – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek délután demonstrációt tart Szegeden a 2012-ben létrejött szegedi LMBT közösség illetve az Amnesty International az azonos neműek házasságáért.

A négytől tartott rendezvény helyszíne a városháza előtti szökőkút volt, amit azért is választottak, mert itt található a házasságkötő terem is. A program részét képezte, hogy lehetősége nyílt az azonosnemű pároknak, hogy nemhivatalos fogadalmat tegyenek egymásnak. A Facebook-eseményen nagyjából 130-an jelezték, hogy érdekelné őket az esemény, délután pedig 50-60 szegedi jelent meg a helyszínen, ránézésre a negyedük szervező. Többnyire fiatalok jöttek el, de akad néhány középkorú résztvevő is.

Körülbelül negyed hat magasságában megjelent 10 fekete, „Légió Hungária” feliratos pólót viselő fiatal férfi, akik letépték az egyik szivárványos zászlót és több papírzászlót összetéptek. A helyszínen lévő két rendőr rögtön intézkedett, és nem sokkal később több járőr is csatlakozott hozzájuk, nagyjából 6-8 rendőr próbálta az ellentüntetőket elküldeni. Az egyik ellentüntető kérdésünkre azt válaszolta, hogy a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Gárda részéről jöttek. Szerinte azok, akik az LMBTQ+ emberek jogaiért tüntetnek, azok propagandát terjesztenek, amit elítélnek.

Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Mindeközben folytak a fogadalomtételek. Több mint húsz párt adtak össze, de többen közülük heteroszexuális párként mondtak igent egymásnak. A rendezvény egyébként végül békésen zajlott le, az ellentüntetők szétszéledtek, csak egy-két ember maradt vitatkozni a szervezőkkel.

Az Amnesty International regionális koordinátora, Vida Éva lapunknak elmondta: egyenlőre nem tudták felmérni, hogy a vidéki városokban hogyan viszonyulnak az LMBTQ+ közösséghez, de Pécsen már szerveztek hasonló rendezvényt, ami jól sikerült. A szegedi LMBT szervezet szervezője, Halászi Krisztina azt ígérte, hogy most hogy a járványnak vége van, több hasonló programot terveznek majd a városban, például a Biztonságos tér-matrica akciót is.

A szegedi LMBT szervezet már a járványt megelőző években is tartott nyilvános rendezvényeket. A diszkrimináció a csoport számára nem újdonság, és nem is csak a tagok magánéletében fordult elő esetenként, hanem közös fellépéseiknél is.

Mi Hazánk: Stop propaganda!

Két éve tavasszal a Zöld terasz nevű, önkormányzati fenntartású közösségi központban egy roma LMBTQ aktivisták által szervezett filmvetítést a Mi Hazánk Mozgalom tagjai zavartak meg. A vetíteni próbált dokumentumfilm egy leszbikus roma nő élettörténetéről szólt, azután beszélgetést terveztek a roma szexuális kisebbségek helyzetéről. Ám a rendezvény elején a közönségből néhány fiatal felállt, a Mi Hazánk tagjaiként azonosították magukat, és kihúzgálták a gépek kábeleit. Próbáltak egy „STOP HOMOSZEXUÁLIS PROPAGANDA” szövegű táblát is felállítani, de ezt a szervezők megakadályozták. Kihívták a rendőrséget, ám addigra a Mi Hazánk hívei elmentek, és a közönség is elhagyta a helyet, így a rendezvény félbeszakadt.

Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Az új nemzedék jobb, ha hetero

Kormányzati irányítású szervezet is akadályozta a szegedi LMBTQ összejöveteleit. Az állami tulajdonú, Európai Uniós pénzből fenntartott Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. közösségi teréből – valószínűleg „felsőbb utasításra” – 2017 novemberében kitiltották a szegedi LMBTQ-sok rendezvényeit. Az Új Nemzedék Központ mind a tizenkilenc megyében működtet közösségi tereket, ahová elméletileg bárki bemehetett, civil szervezetek is használhatták. Ám kiderült: országszerte megtiltották a központok helyi vezetőinek, hogy LMBTQ-csoportok igénybe vegyék az állami közösségi tereket. A szegedi LMBTQ eljárást indított az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, ennek határozata ellen az ÚNK fellebbezett, ám utóbb a Fővárosi Törvényszék is a kisebbségieknek adott igazat. Ez a küzdelem másfél évig tartott.

Szeged: esélyegyenlőség a szexuális kisebbségnek

A szegedi LMBTQ csoport 2014 óta minden évben – a járvány tavalyi kezdetéig – tartott Szivárvány Hetet városban. A programsorozatban tájékoztatók, filmvetítések, beszélgetések voltak, és gyakran megjelentek a város különböző helyszínein sátrakkal, felvilágosító kiadványokkal. A Szegedi Ifjúsági Napok Civil Falujában is sátraztak. Ez a szegediek és a turisták túlnyomó többségét láthatólag egyáltalán nem zavarta. Szegeden jó néhány szórakozóhely és művelődési intézmény bejáratánál van kint a Biztonságos tér-matrica amely azt jelzi, hogy ott az üzemeltető biztosítja a nyugalmat, nem háborgatják az LMBTQ embereket. Szeged önkormányzata 2018-ban fogadta el a város új, ötéves esélyegyenlőségi programját, amely többféle intézkedéssel is segíti a szexuális és nemi kisebbségekhez tartozó szegedieket, többek között az önszerveződő közösségeik támogatásával.

A szegedi demonstrálók egyik transzparense – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
A szegedi demonstrálók egyik transzparense – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!