A Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt gazdálkodása is megbízhatatlan volt az Állami Számvevőszék szerint

2021. június 25. – 11:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ÁSZ a párttörvényben előírt kétéves, törvényességi ellenőrzést először végezte el a 2014-ben alapított Magyar Kétfarkú Kutya Párt, illetve a 2017-ben alapított Momentum Mozgalom 2018–2019-re vonatkozó gazdálkodásánál.

Mindkét pártnak lépéseket kell tennie a törvényes gazdálkodás érdekében, derült ki az ÁSZ pénteki sajtótájékoztatóján, ahol a két párt ellenőrzését mutatták be. Holman Magdolna, a szervezet alelnöke hozzátette, hogy mindkét párt viszonylag új, így talán nem meglepő, hogy számos területen lépéseket kell tenniük. A két párt egyébként 2018-ban részesült először költségvetési támogatásban.

Momentum

Az ÁSZ értékelése szerint a Momentum Mozgalomnak erősítenie kell a gazdálkodása törvényességét, ugyanis a párt gazdálkodása megbízhatatlan volt 2018–2019-ben. Az ÁSZ összesen kilenc javaslatot tett a párt elnökének, amelyek alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie. A párt az ÁSZ szerint nem támasztotta alá szabályszerű könyvvezetéssel a pénzügyi kimutatásaiban szereplő bevételi és kiadási adatokat.

A Momentum Mozgalom 2018-ban 553,5 millió forint, 2019-ben 44,3 millió forint költségvetési támogatásban részesült. A párt a 2018. évi pénzügyi kimutatásában 585,3 millió forint bevételt, valamint 596,4 millió forint kiadást, a 2019. évi pénzügyi kimutatásában 162,1 millió forint bevételt, valamint 171,9 millió forint kiadást számolt el.

Tehát 2018-ban 31,8 millió forint, 2019-ben pedig 117,8 millió forint nem a központi költségvetésből származó bevétele volt.

Kétfarkú

A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak is lépnie kell a törvényes gazdálkodás érdekében, a párt ugyanis nem biztosította a gazdálkodásának átláthatóságát, a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát a párt tagsága és a közvélemény felé.

A törvényi előírások szerint olyan számviteli rendet kell kialakítania és alkalmaznia, amely a gazdálkodásában maradéktalanul és folyamatosan biztosítja, hogy a könyvvezetés szabályszerű legyen, illetve abból a pénzügyi kimutatás elkészítéséhez szükséges adatok megbízhatóan rendelkezésre álljanak – mondta az ÁSZ alelnöke a tájékoztatón.

Az ÁSZ megállapítása szerint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 2018. és 2019. évekre elkészített pénzügyi kimutatásai nem mutattak megbízható és valós képet a gazdálkodásáról, bevételeiről és kiadásairól. A párt egyébként 2018-ban 206,3 millió forint, 2019-ben 24,6 millió forint költségvetési támogatásban részesült.

A párt társelnökeinek is intézkedési tervet kell készíteniük 30 napon belül.

170 párt ellenőrzése

Az ÁSZ alelnöke a sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy jelenleg folyamatban van több mint 170 olyan párt ellenőrzése, amelyek nem kapnak rendszeres költségvetési támogatást. A kampánypénzek esetében hangsúlyozták, hogy az ÁSZ a jelöltek és jelölőszervezetek nyilvánosságra hozott pénzügyi elszámolásai, illetve az azokat alátámasztó, a Számvevőszéknek átadott bizonylatok alapján végezhet ellenőrzést.

Mindezt azért fontos a szervezet szerint kiemelni, mert az ÁSZ tavalyi elemzéséből kiderült, hogy a hagyományos médiatermékek esetében 2014-től erősödött a politikai hirdetések átláthatósága és elszámoltathatósága. Viszont a politikai hirdetések az elmúlt években egyre nagyobb arányban a közösségi médiában jelennek meg.

„A közösségi médiafelületeken megjelenő, politikai hirdetés jellegű tartalmak a választási törvényben nem nevesített kampányeszközök, továbbá a közösségi médiafelületek nem minősülnek a médiatörvény szerinti sajtóterméknek sem, így a közösségi médiában közzétett hirdetések nem szoríthatók be a jelenlegi politikai hirdetésekhez kapcsolódó hazai jogszabályok közé”

– írja az ÁSZ. Ez azért lényeges, mert a Számvevőszék a jogszabályok előírásai alapján végezheti az ellenőrzéseit, amelyeket a jelöltek és jelölőszervezetek által közzé tett elszámolásokra, illetve az azokat alátámasztó, a számviteli törvény előírásainak megfelelő bizonylatokra kell alapoznia – teszik hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!