Másodállásból próbál megélni a tűzoltók fele

2021. június 24. – 08:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A katasztrófavédelem 12 ezer alkalmazottjából 4573-nak van engedélye külső munkavégzésre, azaz másodállásra. Ezzel jellemzően a nyolcezer fős tűzoltóállomány tagjai élnek, így tehát tagjaik több mint fele próbálja mellékes munkából szerzett jövedelemmel kiegészíteni 170 ezer forintos fizetését – írta a Népszava.

Másodállást 3519 rendőr – azaz a rendőrök 10 százaléka – és 518 büntetés-végrehajtásban tevékenykedő alkalmazott is vállal – ez a bv.-alkalmazottak öt százalékát jelenti –, de a 24-48 órás munkaidőbeosztás miatt ezzel a lehetőséggel leginkább a tűzoltók tudnak élni.

Igaz, a tűzoltó-szakszervezet egyik vezetője, Antalfi Zsolt szerint a maszek munkák aránya valójában magasabb lehet, mert nem mindenki kér engedélyt, ha elmegy néhány alkalommal egy építkezésre, fát vágni vagy gyümölcsöt szedni – és ilyen egynapos mellékeseket alighanem más rendvédelmisek is be-bevállalnak – írta a lap.

Sokan váltásban gondolkoznak

Vannak olyan munkavédelmi képzésekre szakosodott helyek, ahol a hallgatók harmada minden kurzuson hivatásos katasztrófavédő. A civil életre készülnek, mondja Antalfi, mert belefáradnak a körülményekbe: alacsony a fizetés, 40 évesen sokan kapnak infarktust vagy gerincsérvet, folyton fizikai teszteket és más alkalmassági vizsgákat kell elvégezniük, eközben elvették tőlük a szolgálati nyugdíjat és a lakhatási támogatást.

A szakszervezeti vezető szerint az állam az alacsony fizetésekkel valójában pazarol: pénzbe kerül a tűzoltók kiképzése, ami elvész azzal, hogy a tűzoltókat az állam nem igyekszik jobb körülmények biztosításával a szakmában tartani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!