Illegálisan levadászott, élethűre preparált medvékkel díszítették házaikat a zalai vadászok

2021. június 24. – 10:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség két zalai vadász és egy preparátor ellen, akiknél egyebek közt illegális vadászaton lőtt, preparált medvéket és védett madarakat foglaltak le még 2018-ban, írja az MTI.

A 38 éves nagykanizsai férfi és 63 éves sormási társa a pötrétei vadásztársaság tagjaként bizalmas baráti viszonyban és szakmai kapcsolatban is volt a 48 éves nagykanizsai, szakképzett preparátorral. Mindhárom vádlott jól ismerte a vadászatra, illetve a védett vagy fokozottan védett állatokra vonatkozó jogszabályokat, tilalmakat.

A két vadász még 2017 őszén – valahol külföldön – illegális medvevadászaton vett részt, ahol mindketten elejtettek egy-egy barnamedvét. A medvék bőrét és koponyáját a preparátor a megrendelők kérésének megfelelően kikészítette, majd 2018 májusában a trófeákat átadta.

Egyikük az élethűen kipreparált barnamedve-trófeát egy vadászházban helyezte el, idősebb társa pedig a hétvégi házában.

A rendőrség 2018 szeptemberében lefoglalta, majd a Pest Megyei Kormányhivatal mint országos hatáskörű természetvédelmi hatóság elkobozta a medvebőröket és a koponyákat.

Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-nek részletezte, hogy a vádemelés kitér arra is, hogy a barnamedve fokozottan védett fajnak minősül, természetvédelmi értéke 250 ezer forint, a trófeájának tartásához szükséges engedélyekkel egyik vádlott sem rendelkezett, a preparátornak pedig a hasznosítására nem volt engedélye.

Nemcsak a medvék miatt kell felelnie a fiatalabb vadásznak, mert ő még 2018 januárjában a pötrétei vadászházban

átvett két svájci vendégvadásztól egy védett madarak tetemeit tartalmazó hűtőtáskát.

A preparátornál lefoglalt vízityúk, karvaly, egy harkályféle, valamint két egerészölyv természetvédelmi értéke összesen 200 ezer forint volt, ezeknek a madaraknak a magyarországi vadászata hatóságilag tilos, megszerzésük és tartásuk kizárólag természetvédelmi hatósági engedéllyel lehetséges, de ezzel egyik vádlott sem rendelkezett. (MTI)

Kövess minket Facebookon is!