Idén is megkapja a felvételin az összes pluszpontot az, akinek csak írásbeli nyelvvizsgája van

Legfontosabb

2021. június 22. – 09:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány döntése értelmében az idei felvételin is megkaphatja a teljes többletpontot az, aki csak írásbeli nyelvvizsgát tett – írja a Magyar Nemzet.

A veszélyhelyzet miatt idén is rendkívüli intézkedések vonatkoznak az egyetemi felvételire. A kormány úgy döntött: idén ismét adható többletpont a résznyelvvizsgákért is.

A felvételin maximum 500 pont szerezhető. 28 pont kapható a középfokú komplex (írásbeli-szóbeli) nyelvvizsgáért, a felsőfokúért pedig 40 pont.

  • Aki csak írásbeli nyelvvizsgát tett, az megkaphatja érte a teljes 28, illetve 40 pontot, közölte az Oktatási Hivatal (OH).
  • Aki csak szóbeli nyelvvizsgát tett, az már kevesebbet ér, de a kedvezmény itt sem elhanyagolható: középfokúért 14 többletpont, felsőfokú szóbeliért 20 többletpont jár.

Ezt a könnyítést már tavaly is alkalmazták, mivel a koronavírus-járvány miatt az iskolák és a nyelvvizsga-központok is hosszabb ideig zárva tartottak. Többen bírálták azonban ezt amiatt, hogy így sokan úgy szerezhettek teljes értékű nyelvvizsgát, hogy nem is kellett megszólalniuk az adott idegen nyelven.

A koronavírus-járvány miatt egyébként idén a legtöbb érettségi tárgyból is csak írásbeli vizsga volt. Szóbelizni csak azokból a tárgyakból kellett, amelyekből amúgy sem tartottak írásbelit (például célnyelvi civilizáció, bibliaismeret, judaisztika, népművészet, hittan). Szóbelit emellett az tehetett, akinek rosszul sikerül az írásbelije, vagy akit felmentettek az írásbeli vizsga alól. Idén július 22-én hirdetik ki a felvételi ponthatárokat.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája közben azt szeretné elérni, hogy idén se kelljen nyelvvizsgát tenni az egyetemistáknak a diplomák átvételéhez. A szervezet szerint a járványidőszak az egyetemisták számára is soha nem látott kihívásokat jelentett, hiszen az online tanórák mellett, távolléti formában kellett vizsgázni, és emellett lassan másfél éve jelenléti nyelvoktatásban sem tudtak részt venni. A hallgatói érdekképviselet szerint a nyelvvizsga-követelmény idei elengedése akár 20-25 ezer olyan fiatal számára tenné lehetővé a diploma megszerzését és a munkaerőpiacon való megjelenését, akik szakmai tudásukat a záróvizsgákon már bizonyították.

Nem ért egyet a HÖOK újabb nyelvvizsga-amnesztiára vonatkozó törekvésével a Nyelvtudásért Egyesület. A nyelviskolákat képviselő szervezet szerint a járvány miatt a nyelvvizsgáztatás és a nyelvoktatás csak néhány hétre állt le, közben több száz nyelviskola közel egy éve
folyamatosan kínál online formában és személyes jelenléttel egyaránt teljesíthető tanfolyamokat. Nem csökkent a nyelvvizsgázási kedv sem, idén májusig közel 60 ezren jelentkeztek vizsgára, és a hagyományos, tantermi nyelvvizsgák mellett 2020 szeptemberétől nyolc nyelvvizsgaközpont kínál online vizsgázási lehetőséget.

Tavaly szeptember végéig több mint százezer egykori és jelenlegi hallgató kapta kézhez nyelvvizsga nélkül oklevelét a felsőoktatási intézményektől. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az egyik novemberi kormányinfón arról beszélt, hogy ez csak egyszeri alkalom volt, amit a gazdaság indokolt. Nem akarták, hogy csak emiatt ne állhassanak munkába azok, akik nyelvvizsga hiányában nem kapták meg a diplomájukat, ugyanakkor alapesetben a nyelvvizsga-kötelezettség helyes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!