Feljelentettek egy sportorvost, aki 40 ezer forint kenőpénzért állított ki vizsgálatok nélkül versenyengedélyt

2021. június 20. – 09:47

Másolás

Vágólapra másolva

Korrupt sportorvost jelentett fel a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), az orvos a gyanú szerint olyan sportolóknak is adott ki versenyengedélyt, akiket meg sem vizsgált – közölte a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) az MTI-vel.

Az NVSZ azt írta, hogy egy vidéken rendelő sportorvos rövid idő alatt feltűnően sok vizsgálatot végzett, ezért felmerült a lehetősége, hogy tényleges vizsgálat, vagy a sportolók személyes jelenléte nélkül állíthatott ki versenyengedélyeket.


Az ellenőrzött orvos végezte az ellátási területéhez tartozó verseny- és amatőr sportolók, válogatott kerettagok, olimpikonok alkalmassági, időszakos ellenőrző- és terhelhetőségi állapot vizsgálatát, és döntési joga volt a sportolók alkalmasságának, versenyeztethetőségének elbírálásában.

Az NVSZ megbízhatósági vizsgálata megállapította, hogy az orvos hét olyan ember részére adott ki versenyengedélyt, aki a vizsgálaton meg sem jelent, és tőlük összesen 40 ezer forintot fogadott el. Ezért ellene az NVSZ – vesztegetés elfogadása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – feljelentést tett az illetékes rendőr-főkapitányságon.

Ha a bíróság megállapítja a sportorvos bűnösségét, akár öt év szabadságvesztéssel is büntethető.

A Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül februárban állították fel azt a főosztályt, ami az egészségügyi alkalmazottakat ellenőrizheti, hogy fogadnak-e el hálapénzt a betegeiktől. A szervezet az úgynevezett megbízhatósági vizsgálatokkal is megpróbálhatja csőbe húzni a korrupt orvosokat. Hogy milyen módszerekkel élhetnek, arról ebben a cikkben írtunk.

Versenyengedélyekkel a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások kicselezésére trükköztek sokan, igazolt sportolók ugyanis a lezárások alatt is látogathattak konditermeket, uszodákat és más sportlétesítményeket. Mindez oda vezetett, hogy rengeteg új igazolt sportolóval gazdagodott Magyarország, mindössze néhány ezer forintot kellett befizetni a megfelelő helyen, és gyakran az edzőtermek szervezték meg a versenyengedélyek megszerzését az amatőröknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!