Világháborús robbanószerkezetet találtak a Lánchíd budai lábánál

2021. június 18. – 09:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Lánchíd felújítása közben második világháborús robbanószerkezetet találtak a Duna medrében a híd Buda felőli pillére mellett, írja az I. kerületi önkormányzat oldala.

A tűzszerészek a szerkezetet június 20-án, vasárnap hatástalanítják, aznapra biztonsági zárást rendeltek el a környező utak környékén. Ezek a következők:

  • Budai alsó rakpart (Várkert Bazár és Jégverem utcai közötti szakasza)
  • Lánchíd utca (Várkert Bazár és Clark Ádám tér közötti szakaszon)
  • Bem rakpart (Clark Ádám tér és Jégverem utca közötti szakasza)
  • Clark Ádám tér teljes területe

Aznap több Fő utcai lakást, illetve a Clark Ádám Hotelt is kiürítik. Az önkormányzat által említett, a Clark Ádám térre, a Bem rakpartra, valamint a Jégverem utcára néző ingatlanok kiürítése vasárnap 8-kor kezdődik, azokba várhatóan késő délután lehet majd visszatérni.

Szerda hajnali 4 órakor teljesen lezárták a Lánchidat és környezetét a gyalogos és a közúti forgalom elől várhatóan másfél évre. A Lánchíd rekonstrukciója során újjáépítik a közúti pályalemezt és a járdákat, javítják az acélszerkezeteket, felújítják a műemléki korlátokat, átépítik a hídfők lépcsőit, új közvilágítást és változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel, kiváltják a hídon lévő közműveket. Emellett restaurálják a kőoroszlánokat és visszaépítik a hiányzó műemléki elemeket.

Hogy miért van egyébként szükség a Lánchíd felújítására, azt itt mutattuk be, amikor a lezárások előtt bejutottunk a híd alatti rozsdazónába, ahol végigkúsztunk-másztunk a híd alatti tartószerkezeten, és nekiálltunk puszta kézzel lebontani a szétrozsdásodott darabokat:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!