Egy 59 éves tököli férfit gyanúsít a rendőrség a szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében

2021. június 16. – 11:38

Másolás

Vágólapra másolva

Még decemberben írtunk arról, hogy valaki több ezer liter fáradt olajat öntött ki a Ráckevei-Soroksári Duna-ágnál (RSD), és habár a szennyeződés a nyílt vízre nem jutott ki, örökre elpusztított egy úszólápot 1800 négyzetméternyi területen. A rendőrség friss tájékoztatása szerint áttörést értek el az ügyben, és gyanúsítottként kihallgattak egy 59 éves tököli férfit, miután 2021. június másodikán átkutatták a házát, majd munkahelyét, és ott olyan eszközöket találtak, amiket kapcsolatba lehet hozni a természetkárosítással. A férfi szabadlábon védekezhet.

V. József nyomára azután akadtak rá a nyomozók, hogy kb. negyven telephelyről vettek olajmintát, hogy beazonosítsák a természetbe kiöntött fáradt olaj eredetét.

A rendőrség videójában dr. Dócs András rendőr ezredes részletesen beszámolt az ismert tényekről, így arról, hogy már december 9-én többen is olajszagot éreztek a szigetszentmiklósi csapadékvíz-gyűjtő körül, majd három héttel a szennyezés után újabb bejelentést kaptak egy hasonló olajszennyezésről, amit a szigetszentmiklósi, Határ úr környékén található csapadékátemelő rendszernél tapasztaltak. Ott kb. másfél-két köbméter mennyiségben találtak olajat, olyat, ami megegyezett a korábbi helyszínen talált szennyeződéssel.

A két pont között kb. 1 kilométernyi távolság van, feltételezték hát, hogy a csapadékátemelőből érkezhetett a Tebe utca és Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatornába a szennyeződés. Mint azt Dócs András elmondta,a csapadékátemelő rendszer három tartályból áll, nincs mindegyik zárt állapotban, és gyakran fordulnak meg ott tartálykocsik pár percre, így nem feltűnő a jelenlétük a környéken.

Kiderült az is, hogy a kb. 400 négyzetméternyi tőzegpáfrány pusztult el teljesen a Natura 2000 besorolású területen, ez kb. 1500 tőnek felel meg, állattetemeket csak keveset találtak. A szakembere összesen 6700 liter olajjal szennyezett vizet és a 200 tonna olajjal szennyezett talajt távolítottak el. A károsodás mértékét igazságügyi szakértő fogja megállapítani, de az biztos, hogy „a védekezés költségei a 100 millió forintot meghaladták.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!