A nagy Szabolcs utcai gyalogoscsapda

2021. június 16. – 12:26

A nagy Szabolcs utcai gyalogoscsapda
Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A XIII. kerületi Szabolcs utcában hónapok óta megkeseríti a gyalogosok életét két egymással szemben zajló építkezés, a járdák ugyanis mindkét oldalon eltűntek. Egy olvasónk nemrég jelezte nekünk is a problémát, miután a hatóságokkal nem jutott dűlőre. Elkezdtünk dolgozni a riporton, és miután feltettünk néhány kérdést, a kerület szerint egyetlen nap alatt sikerült orvosolni a problémát.

Akkor most melyik oldalon menjek?

Ezzel a kérdéssel ajánlott a figyelmünkbe egy bosszantó közlekedési szituációt nemrég az egyik olvasónk. A XIII. kerületben, a Szabolcs utca Dózsa György út és Lőportár utca közötti szakaszán két építkezés is zajlik egymással szemben, ezek miatt áprilisra mindkét oldalon lezárták a járdát.

Képzelje el, hogy a 75-ös troliról a Dózsa György úton leszállva gyalog kell eljutnia a Szabolcs utcán keresztül, mondjuk, a Dévai útra. Elindul a Szabolcs utca jobb oldalán (azaz a páratlan oldalon), de a 27. számnál észreveszi, hogy egy felállványozott épület miatt a járdát lezárták, ezért át kell mennie a túloldalra. Ott viszont csak a 20. házszámig jut, amikor szembesül az újabb építkezéssel és az újabb lezárással. Innen videón mutatjuk, mit fog látni:

Nos, ezek után ön melyik oldalon menne?

Akinek a fentiek alapján nem tűnik egyértelműnek a feladvány, azt megnyugtatjuk, nincs egyedül a tanácstalanságával. Mi június elején többször is megnéztük a helyszínt, ekkor úgy tűnt, hogy a páratlan oldalon (a fenti videóban a bal oldalon) kellene sétálni, ott, ahol elvileg nemcsak parkolni, hanem megállni is tilos volt, mégis mindig láttunk parkoló autókat. A helyzeten az sem segített, hogy a szalagozás az egyik végén beengedte a gyalogos forgalmat egy szakaszon a járda egy kis szeletére, de a kijelölt szakasz másik végén már keresztben is volt szalag, így ez az útvonal is csapdának bizonyult, ahogy az a fenti videóban is látszott.

A járókelőket figyelve könnyen észrevehető volt, kik azok, akik rendszeresen elhaladnak itt, ők ugyanis automatikusan folytatták az útjukat az úttesten a lezárt szakaszok között (jellemzően inkább a biztonságosabban tűnő páros oldalon). Azok viszont, akik először járhattak erre, jóval tanácsatlanabbul keresgélték a helyes útvonalat. Pedig ez a júniusi állapot már elvileg azt tükrözte, hogy kezelték a problémát. Korábban ugyanis úgy állt a helyzet,

hogy az utca mindkét oldalán ki volt táblázva, hogy a gyalogosforgalom csak a túloldalon haladhat tovább.

Azaz a gyanútlanul erre járók tavasszal még inkább egy végtelenített csapdahelyzetben találták magukat: ha szabálykövetően engedelmeskedtek az irányítótábláknak, akkor a világ (de legalábbis az építkezések) végéig pattoghattak volna flippergolyó módjára az utca páros és páratlan oldala között. Az élet persze él és élni akar, így a gyalogosok már hónapok óta vagy visszafordulnak és másik utcán próbálnak továbbhaladni, vagy minden bátorságukat összeszedve szabálytalanul botorkálnak tovább az úttesten, a Szabolcs utca érintett szakaszán parkoló autókat, áthaladó forgalmat és időnként az építkezéseket kiszolgáló hatalmas munkagépeket is kerülgetve.

A június 7-ei helyzet: parkoló autók és lezárt végű gyalogossáv – Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex
A június 7-ei helyzet: parkoló autók és lezárt végű gyalogossáv – Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex

Hónapokig nem történt semmi

„Egészséges felnőtt még csak-csak elbukdácsol a parkoló autók és a forgalom között a lyukacsos macskakövön, de egy idős vagy babakocsis mit csináljon?”

– tette fel a kérdést olvasónk a hatóságoknak. Ő már áprilisban jelezte a problémát a közterület-felügyeletnek, tőlük akkor azt a választ kapta, hogy a bejelentése alapján ellenőrizték a kialakult helyzetet és mindent rendben találtak, mindkét építkezésnek kiadták a területfoglalási engedélyt. Az egyik építkezés kivitelezője a hatóság szerint ekkor azt állította, hogy

„a kialakult helyzet megoldása érdekében egyeztetünk az Önkormányzat és a BKK illetékeseivel egy minden fél számára megfelelő hosszabb távú megoldás kidolgozása érdekében, az egyeztetések befejezéséig ideiglenesen a járda előtti »aszfaltozott zöld sávot«️ megszakító néhány fa mellett a parkolósávba szalagot helyezünk ki, hogy a fákat a gyalogosok ezen a területen tudják kikerülni.”

Aztán egy nap alatt megoldódott?

Arról, hogy hol lehet biztonságosan sétálni, illetve, hogy sikerült-e a kivitelezőknek április óta megoldást találnia a BKK és az önkormányzat segítségével, június hetedikén érdeklődtünk a XIII. kerületnél és a BKK-nál is. A kerületi sajtóosztály kis türelmünket kérte, majd másnap érkezett a hivatalos, kifejezetten bíztató helyzetet lefestő válasz:

„mi is értesültünk a problémás szakaszról, ezért egyeztetéseket kezdeményeztünk mind a két építtetővel a megoldás érdekében. A helyzet időközben a Közterület-felügyelet közbenjárásának is köszönhetően rendezésre került, így az egyik oldalon a parkolósáv helyén kialakítottak egy gyalogosfolyosót, amelynek köszönhetően immár kordonnal elkerítetten tudnak az arra járók közlekedni.”

Ezen a ponton tehát úgy tűnt, hogy épp a Telex megkeresése után sikerült egyetlen nap alatt orvosolni a problémát. Másnap el is látogattunk ismét a Szabolcs utcába, hogy megnézzük, tényleg megoldódott-e ennyivel a helyzet, és ezt láttuk:

A június 9-ei helyzet: a szalagos sávot kiszélesítették, már nincs lezárva a vége, és eltűntek a parkoló autók – Fotó: Csatári Flóra Dóra / Telex
A június 9-ei helyzet: a szalagos sávot kiszélesítették, már nincs lezárva a vége, és eltűntek a parkoló autók – Fotó: Csatári Flóra Dóra / Telex

A páratlan oldalról, ahol a gyalogosközlekedés helye van most hivatalosan, eltűntek a parkoló autók, szélesebb darabot visszakaptak a gyalogosok a járdából, és a leszalagozott sáv vége sincs már lezárva, azaz valóban végig lehet sétálni rajta. A babakocsisok, kerekesszékesek vagy nehezebben közeledő idős emberek számára persze ez a megoldás sem ideális, mivel az így kialakított gyalogosfolyosó egy magas padkás részen át vezet a járdáról a macskaköves parkolóra:

Ezen a ponton kell áttérni az eredeti járdáról a macskaköves parkolóra – Fotó: Csatári Flóra Dóra / Telex
Ezen a ponton kell áttérni az eredeti járdáról a macskaköves parkolóra – Fotó: Csatári Flóra Dóra / Telex

De kétségtelen, hogy amíg a szalag itt marad, addig legalább a parkoló autóktól és a forgalomtól leválasztva lehet már ezen az oldalon sétálni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!