35 használt frankfurti villamost venne a BKV

2021. június 15. – 11:30

frissítve

35 használt frankfurti villamost venne a BKV
A kép forrása: VGF

Másolás

Vágólapra másolva

A fővárosi közgyűlés hozzájárulását kéri a BKV, hogy vehessen 35 darab használt villamost a Frankfurti Közlekedési Vállalattól (VGF). A fővárosi közgyűlés a napokban dönt az ügyben.

A BKV indoklása szerint azért csaptak le a lehetőségre, mert az új villamos drága, és sokáig elhúzódik a beszerzése. Ezért most átmeneti időszakra, 15-20 évre használt villamosokat vennének, hogy kiváltsák ezzel a legöregebb Ganz csuklós villamosokat Budapesten. Ilyen Ganzok a 47-49-es vonalon járnak.

A BKV igazgatósága korábbi ülésén támogatta, hogy 35 darab R1 típusú villamost vegyen a cég a Frankfurti Közlekedési Vállalattól (VGF), de ehhez a fővárosi önkormányzat hozzájárulása szükséges.

A járművek 400 ezer euróba kerülnek darabonként, erre jönne még a honosítás, festés, klímabeszerelés ára. A végösszeg összesen 7 milliárd 670 millió forintra rúgna. A tervek szerint 2021-ben érkezne a prototípus villamos, 2022 és 2026 között pedig a többi.

A főváros nem először szorul rá használt villamosok vásárlására. Húsz éve közel 30 darab, akkor 25 éves hannoveri (DÜWAG TW6000-es) villamost vett a BKV. A vásár jól sikerült, a hannoveri villamosok beváltak Budapest közlekedésében. Összesen 117 darab hannoveri villamost vásárolt a főváros a BKV adatai szerint..

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!