Az Európai Bizottság egyeztetést indított a magyar kormánnyal a Fertő tavi gigaprojekt miatt

2021. június 14. – 14:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét figyelmeztetést kapott a magyar kormány a Fertő tavi beruházás miatt, írja az Átlátszó.

Múlt hét pénteken egy levél került nyilvánosságra, amelyben az UNESCO az állam Fertő tavi gigaberuházásának azonnali felfüggesztését sürgeti. A figyelmeztetés után egy héttel egy új levelet írt az UNESCO, melyben a sok milliárdba kerülő, természetpusztító projekt miatt egyeztetési folyamatot indított az Európai Bizottság. Ennek célja egyben az uniós kötelezettségszegési eljárások elkerülése is.

Az Átlátszóhoz eljutott levelet egy magánszemély érdeklődésére küldte az Európai Bizottság, ebben az áll, hogy a bizottság kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal, illteve, ahogy írják, „felvettük a kapcsolatot a hatóságokkal egy folyamatban lévő EU Pilot eljárás keretében, és kértük a magyar Agrárminisztérium hivatalos állásfoglalását a Fertő tónál megvalósuló ingatlanprojekttel kapcsolatban”.

Az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa – UNESCO tanácsadója a Világörökség helyszíneivel kapcsolatban) nemzetközi testülete korábban jelezte állásfoglalását a beruházással kapcsolatban, eszerint vissza kell állítani a part eredeti állapotát – ha nem függesztik fel a beruházást, és cserélik az egész koncepciót valami sokkal visszafogottabbra, veszélybe kerülhet a terület Kiemelkedő Egyetemes Érték besorolása.

A Fertő tavi nagyberuházás ellen többen tiltakoznak, köztük a Nagy Tavak Koalíció, illetve aláírásával 12 ezer magyar és 6 ezer osztrák is. Az UNESCO az ICOMOS véleménye nyomán kérte a projekt azonnali leállítását a kormánytól.

A 32 milliárdos turisztikai beruházás sokak szerint visszafordíthatatlan károkat okozna az UNESCO kulturális örökséghez tartozó helyszínen, ezért a kezdetektől sokan ellenzik. A korábban elhanyagolt, retró hangulatú, ugyanakkor természetközeli helyszínre egyebek mellett nagy méretű luxushotelt, parti apartmanházakat, ökoparkot, sportpályákat húznának fel. Természetvédelmi szakmai közegben az az uralkodó vélemény, hogy amekkora terhelést egy ilyen komplexum jelentene a tónak és partjának, azt még akkor sem lehet ökoturizmusnak nevezni, ha egyébként minden látogató tudatosan viselkedik. Kétséges az is, hogy mennyire lehet fenntartható (úgy anyagilag mint környezetileg) a szikes tó Balaton-szerű hasznosítása.

A beruházásról és a különböző állásfoglalásról, így az előző UNESCO-figyelmeztetésről itt írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!