Redőnyt roncsolva, ablakot törve érkezett a bevetési egység az adócsaló társaság egyik tagjáért

2021. június 14. – 11:47

Másolás

Vágólapra másolva

Hatmilliárd forintos kárt okozott egy alumíniummal kereskedő bűnszervezet, amelynek tagjait nemrég fogták el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói.

Erről egy videót is közzétettek a Facebook-oldalukon, ahogy mondani szokás, a bevetési csoport nem válogatott az eszközökben:

Az akcióban a nyomozók hazai és külföldi bankszámlákról 63 millió forintot, több mint 100 millió forint készpénzt, 117 milliónyi értékben autókat és egyéb vagyontárgyakat foglaltak le, és több mint 900 milliós értékben ingatlanokat zároltak.

A bíróság négy gyanúsított letartóztatását és egy ember bűnügyi felügyeletét rendelte el.

A gyanú szerint a bűnszervezet az Európai Unió belső piacán alumíniumtömböket vásárolt, majd Magyarországon, színlelt belföldi értékesítések és valótlan belföldi beszerzések sorozatával kerülte el az adófizetést. A bukó cégekből felépített számlázási láncban majdnem hatmilliárd forintnyi áfa tűnt el.

Az online számlarendszer valós idejű adataiból kiindulva a budapesti nyomozók, járőrök, revizorok, IT-szakemberek, a Merkur bevetési egység támogatásával csaknem ötven helyszínen kutattak bizonyítékok után.

A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények ügyében folyik.