Magyarország átveszi a NATO legnagyobb szárazföldi műveletét, és beoltja a teljes állományt

2021. június 13. – 22:19

frissítve

Magyarország átveszi a NATO legnagyobb szárazföldi műveletét, és beoltja a teljes állományt
Szijjártó Péter Brüsszelben 2021. június 13-án – Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország olyan jelentős szerepet vállal a NATO működésében, amilyenre ezidáig nem került sor – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap, fél nappal az észak-atlanti szerződés tagállamai vezetőinek csúcstalálkozója előtt Brüsszelben.

Novemberben Magyarország veszi át a NATO legnagyobb szárazföldi műveletének, a KFOR-nak a parancsnokságát Koszovóban, jövőre pedig ismét a vezető nemzet lesz a balti államok légtérvédelmében. Közben pedig ellátja keleti és déli partnereit az egészségügyi védekezéshez szükséges legfontosabb eszközökkel. Szijjártó arról is beszélt a brüsszeli sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint, hogy

ötszáz főre növeli a katonai jelenlétet Magyarország Koszovóban, továbbá vállalja a KFOR állományának koronavírus elleni beoltását is.

Ezzel párhuzamosan a NATO a járvány enyhítésére létrehozott alapon keresztül több keleti és déli partner számára is lélegeztetőgépeket biztosít.

Magyarország, a 2014-es walesi NATO-csúcson tett kötelezettségvállalásainak eleget téve, legkésőbb 2024-re költségvetésének 2 százalékát fordítja majd védelmi kiadásokra – mondta a külügyminiszter.

Ez idén 1,6 százalék volt, jövőre 1,87 százalék lesz.

A walesi csúcson azt is vállalta az ország, hogy a védelmi kiadások 20 százalékát a fejlesztésekre fordítsa. Szijjártó arról számolt be, hogy Magyarország már öt évvel a határidő előtt elkezdte teljesíteni.

A külügyminiszter kitért arra is, hogy a NATO-csúcsra akkor kerül sor, amikor a világ új időszámításba lép, mivel a világjárvány nyomán megváltozott politikai és gazdasági viszonyrendszerek új megközelítést tesznek szükségessé.„A változások komoly biztonsági aspektusokkal rendelkeznek, ezért a NATO egy új stratégiai koncepciótervét, a NATO 2030-at Magyarország is támogatja” – tette hozzá Szijjártó.

A hétfői NATO-csúcs előtt Orbán Viktor Recep Tajjip Erdogan török államfővel tárgyalt Brüsszelben. A megbeszélésen a kétoldalú katonai és védelmi ipari együttműködésről, valamint valamint a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok erősítéséről volt szó az MTI szerint. A találkozóról Orbán Viktor is megosztott egy fotót Facebookon:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!