Elbúcsúztak a halott anyától, feleségtől, ötezer-ötszáz forintot fizettek ezért

Legfontosabb

2021. június 13. – 20:07

frissítve

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító
Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A család pünkösdvasárnap kapta a fájdalmas hírt: a győri kórház onkológiai osztályán meghalt a 49 éves édesanya. Férje és lányai tudták, hogy rosszindulatú betegség az ellenfél, de arra nem voltak felkészülve, hogy elveszíthetik a szeretett hozzátartozót. Még egyszer utoljára el akartak búcsúzni tőle, hisz halála előtt nem látogathatták a Covid-korlátozások miatt. Közölték velük: ötezer-ötszáz forintért megtehetik. Mit és mennyit fizettetnek meg a gyászolókkal „halottkezelés” címén?

„A feleségemnél februárban diagnosztizálták a rosszindulatú daganatot. Vidékről jártunk Győrbe sugárkezelésre. Nem volt elesett, bíztunk a gyógyulásában. Májusban azonban egy gyulladás miatt be kellett feküdnie. Minden nap beszéltünk telefonon, de nem látogathattuk a Covid miatt. Ez önmagában fájdalmas volt, örömmel leküzdöttük volna a távolságot, de a látogatási tilalom nem ismert kivételt. Tizenhét nap telt el így, míg pünkösdvasárnap jött a telefonhívás: meghalt” – mondja a férj az előzményekről. Látni, érezni, hatalmas energiájába kerül a magára erőltetett önuralom.

„Az ápolókra, a feleségem orvosaira csak jót mondhatok. Hozzáértésükhöz nem fért kétség, empatikusak voltak, még akkor is, amikor az ünnepek utáni kedden a két lányommal elmentünk a feleségem holmijaiért, s azért, hogy elbúcsúzzunk tőle. A számunkra váratlan halála és az a tény, hogy két és fél hete nem láttuk, nyilvánvalóan hozta belőlünk ezt az igényt. Szerettük volna még egyszer, utoljára látni. És akkor közölték, hogy ez pénzbe kerül... Akkor, ott, abban a fájdalmas és idegileg is felfokozott állapotban ez arculcsapásként ért. A halottöltöztetés, a hűtés teljesen jogos költségein túl 5.500 forintért mutatták meg a saját feleségemet, a lányaimnak az édesanyjukat. Nem arról van szó, hogy gondot jelentene ez az összeg, dehogy. Embertelennek érzem ezt a rendelkezést. Pláne, hogy akkor még nem lehetett látogatni a betegeket. És igen, másnak akár gondot is okozhat a temetés költségei mellett még ezt is kifizetni. Hogy egy búcsúpillantás az elhunyt szerettünktől pénzbe kerül. Ez megalázó és számító, nem tudok napirendre térni felette!”

A betegjogi képviselőig jutottak

A gyászában megbántott család a kórházban kapott díjtétel-listával azonnal a jogi osztályhoz és a titkársághoz fordult a panasszal, de a férj azt mondja, lerázták, mindenki máshova küldte, mert nem érezték illetékesnek magukat a kellemetlen helyzetben. Később a férfi a betegjogi képviselőt is felhívta, néhány nappal később tőle aztán e-mailt kapott. Ebben a képviselő felsorolja a lehetőségeket, amelyeket a jogköre alapján megtehet, s csatolt egy meghatalmazást is, amelyet ki kell tölteniük, hogy képviselőjükként panaszt tehessen „az egészségügyi szolgáltató vezetőjénél, fenntartójánál”.

A halottkezelés ára

A nagyobb kórházak honlapjain általában meg lehet találni a halottkezeléssel összefüggő szolgáltatások listáját, ez tehát nem titok. A halottkezelés díjtétele Győrben:

  • Az első 72 órában: 10.800 Ft
  • 72 óra után minden megkezdett 24 óra után: 8.500 Ft/nap
  • Halott öltöztetése a hozzátartozó által hozott ruhába: 9.500 Ft, halotti lepelbe: 5.200 Ft
  • Mosdatása: 1.200 Ft
  • Borotválása: 1.200 Ft
  • Kozmetika: 1.200 Ft
  • Halotti lepel: 4500 Ft
  • Műanyag zsák (boncolás esetében kötelező): 2.300 Ft

És igen, ott van a végén:

  • Halottbemutatás: 5.500 Ft, kórházi dolgozó esetében: 0 Ft

A gyászoló család már az elején tisztázta, hogy csak és kizárólag ez utóbbit kifogásolják, s tartják embertelennek. Ugyanakkor közérdekűnek gondolják a kérdés tisztázását, hogy jogosan kérnek-e ezért (is) pénzt a hozzátartozóktól?

Első körben az érintett kórház vezetését kerestük meg: „Milyen szabályok vonatkoznak a Petzben a halott hozzátartozótól való elbúcsúzásra, miért/mire kell ilyen esetben 5.500 forintot fizetni?” Két hetet vártunk a válaszra, amely mostanáig nem érkezett meg. (Amint megtörténik, cikkünket természetesen frissítjük.) Más utat kellett ezért keresnünk; egy, a kórház ügyeit jól ismerő szakember beavatott a háttérbe.

Külsős szolgáltatás

A győri kórházban, ahogy egyébként számos másikban is, a halottkezelést nem maga az intézmény végzi, egy külsős szolgáltatóval kötöttek szerződést. A díjtételek elfogadásakor a fenntartónak tudnia kell az összegről, amelynek egyébként van felső plafonja – pontosabban csak az van, a tételek így kórházanként változhatnak.

A halotti ügyintézés külön részlegen történik – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
A halotti ügyintézés külön részlegen történik – Fotó: Sudár Ágnes / Telex

Egy régi Weborvos-os cikket https://weborvos.hu/adat/files/veraaprilis/terdij.pdf találni erről, de az anyag tízéves, így nem a díjtételek az érdekesek, hanem az, amit az összefoglaló is megállapít: „A halottkezeléssel kapcsolatos térítési díjak területén rendkívül változatos intézményi gyakorlatokkal találkozhatunk”. Van (volt) például olyan kórház, ahol az öltöztetés és halottmosdatás ingyenes.

Most is lett volna egy kiskapu egyébként – tudtuk meg a már említett szakértőnktől: bizonyos osztályokon, az intenzíven, a sürgősségin és az onkológián is kialakítottak úgynevezett kegyeleti szobákat, így ha a halál beálltát követő két órában, ami a megfigyelési idő, odaér a hozzátartozó, elbúcsúzhat a halottól. Ingyen. Ebben a történetben azonban egy vidéki, tehát Győrtől távolabbi településen élő családról van szó, nem biztos, hogy ideértek volna. Ráadásul nem is tudtak erről a lehetőségről. A szakember hozzátette ugyanakkor azt is: onnantól, hogy az elhunyt az osztályról elkerül, szolgáltatásnak minősül minden, mint „halottkezelés”. Az elhunyt bemutatása is az, ami a kegyeleti szobában történhet meg. A szoba kialakítása minden kórháznak pénzébe került, a szolgáltató pedig bérleti díjat fizet ezért. Nem szép ezt így leírni, de ez is üzlet.

Van erre joguk?

A törvény mit mond erre? Létezik olyan jogi kitétel – személyiségi, kegyeletei –, ami lehetővé tenné az elbúcsúzást külön térítési díj nélkül is? Jogászt kérdeztük erről, ő is sokáig kereste a választ, nézte a paragrafusokat, végül arra jutott: „Jogi akadályt nem találtam, erkölcsit annál inkább.”

A férj végül még elmesélte: amikor a győri patológia folyosóján kétségbeesetten és felháborodottan telefonálni kezdett és próbált hivatalosan panaszt tenni, egy ismeretlen ott dolgozó megszólította: „Odalépett és azt mondta, ne hagyjam, hogy lerázzanak. Ne hagyjam, hogy ez így maradjon, mert a búcsúért pénzt kérni szerintük, kórházi dolgozók szerint is elfogadhatatlan és méltatlan.”

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!