Lovász László: A Fudan helyett a magyar egyetemekre lenne jobb költeni

2021. június 12. – 07:29

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút adott a Népszavának Lovász László, az MTA volt elnöke, a budapesti Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszora, aki nemrégiben megkapta a matematika Nobel-díjának tartott Abel-díjat. Kérdezték a Fudan Egyetem ügyéről is. Lovász válasza szerint nehéz véleményt alkotni a tervekről, mert „nem ismerjük a részleteket, pedig minden ezen múlik”. Fontos lenne tudni, ki fog ott tanítani és ki tanulni, lesznek-e helyek például tehetséges, de nem tehetős magyar diákok számára. Megjegyezte, hogy Kína hatalmas lépéseket tett előre a tudomány területén, és hogy például a sanghaji Fudan vagy a pekingi Tsinghua Egyetem több nemzetközi rangsorban előkelő helyen szerepel. Szerinte a természettudományok terén nem érdekes, hogy az egyetem alapszabályában mennyire jelenik meg a Kínai Kommunista Párt iránti elköteleződés.

Összességében mégis azt gondolja: jobb lett volna, ha a már meglévő magyar egyetemek fejlesztésére fordítják a Fudanra szánt pénzt és energiát.

Lovász szerint egyelőre nem igazolódtak be azok a félelmek, hogy felülről vezérelik majd a kutatásokat az akadémiai kutatóhálózat kiszervezése után. „Mindig vannak olyan lépések, amelyek kiváltanak felháborodást, de igazán komoly intézkedések, amelyek veszélyeztetnék a független munkát, eddig nem történtek, legalábbis nem tudok róla” – mondta.

Ugyanakkor beszélt arról is, hogy „túl nagy a centralizálási igény a tudomány területén.” „Amit, jobban belegondolva, valóban lehet tudományellenességként értelmezni, mert a tudomány egyik fő ismérve, hogy irányítási szempontból nem tervezhető” – tette hozzá.

A matematikusnak az Abel-díj elnyeréséhez gratulált Orbán Viktor miniszterelnök és Palkovics László innovációs miniszter is, előbbi személyes levelet írt, utóbbi videóüzenetet is küldött az átadóünnepségre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!