Polt Péter: Az ügyészség jobban teljesít, a váderedményessége már 98,9 százalékos

2021. június 9. – 12:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kizárólag a törvényt és az igazságot szem előtt tartó ügyészség működik Magyarországon – jelentette ki az Országgyűlés elnöke az ügyészség fennállásának 150. évfordulója alkalmából, írta az MTI.

Kövér László úgy fogalmazott: ahogy a 19. században igaz volt, ma is elmondható, hogy az ügyészség a magyar szuveneritás egyik fontos tartóoszlopa. Az Országgyűlésnek felelős legfőbb ügyész minden évben számot ad tevékenységéről, és a beszámolókból megállapítható: lelkiismeretesen, kiemelkedő szakmai tudással és alázattal látja el feladatait.

Kövér szerint a 2011-ben elfogadott alaptörvény 29. cikkének első bekezdésében a jogi hagyományokat is rögzítve mondja ki, hogy a legfőbb ügyész és az ügyészség független, az igazságszolgáltatás közreműködőjeként mint közvádló az állam büntetőigényének kizárólagos érvényesítője. Külön szólt az ügyészség nemzetközi együttműködéseiről is, amit azért nevezett fontosnak, mert Magyarország elkötelezett az európai uniós együttműködés iránt, így szoros kapcsolatot ápol elsősorban a többi európai uniós tagállam ügyészségével. „Sem elvi, sem gyakorlati indok nincs arra, hogy bármilyen nemzetközi bűnüldöző szervezetek bármilyen módon alárendeljék vagy korlátozzák a független magyar ügyészséget” – fogalmazott Kövér László.

Kövér mondandóját árnyalja, hogy a júniustól ténykedő Európai Ügyészséghez, ami az első olyan független uniós intézmény, amely önállóan nyomozhat korrupciós és csalási ügyekben a tagállamok területén, Magyarország négy másik országgal együtt nem csatlakozott.

Polt Péter legfőbb ügyész kiemelte: az ügyészség a járványhelyzet idején is hatékonyan tett eleget alkotmányos kötelezettségének, és eredményesen érvényesítette az állam büntetőigényét. A világjárvány miatt az elmúlt évben olyan körülmények közt kellett dolgozniuk, amelyre nem volt példa, sok munkatársuk küzdött meg a betegséggel, és öt kollégájuk elhunyt.

Polt ismertette: a vádemelések 71,7 százalékában büntetővégzést indítványoztak, bíróság elé állítás mindössze a vádemelések 5 százalékában történt, és tovább nőtt az ügyészség váderedményessége, ami már 98,9 százalékos.

Ellenzéki politikusok rendre megkérdőjelezik az ügyészség függetlenségét, a 2019. novemberben kilenc évre újraválasztott Poltot politikai szereplőnek tartják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!