Nem csak Magyarország nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez

2021. május 26. – 13:49

frissítve

Nem csak Magyarország nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez
Laura Codruța Kövesi, az Európai Ügyészség (EPPO) később kinevezett vezetője leadja a szavazatát a 2019-es európai parlamenti választásokon – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Június 1-jén kezdi meg a működését az Európai Ügyészség (EPPO), ami az európai uniós költségvetéssel szemben elkövetett csalásokkal és más, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel, határokon átnyúló áfacsalásokkal kapcsolatban fog nyomozni és akár vádat is emelhet. Ezt az MTI szerint Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosa jelentette be szerdán Brüsszelben.

Jourová szerint az EPPO az unió első olyan független szerve, amely garantálja az EU-adófizetők pénzének védelmét a csalással és korrupcióval szemben. Az ügyészség Laura Codruta Kövesi uniós főügyész erős vezetésével lecsaphat azokra a bűnözőkre, akik visszaélnek az uniós források felhasználásával.

Az ügyészség szerepe most különösen fontos lesz abban, hogy a 750 milliárd eurós költségvetésű helyreállítási alap minden fillérje a koronavírus-járvány okozta válságból való kilábalást szolgálja

– mondta Jourová, aki szerint működésének kezdeti szakaszában az EPPO erre a feladatra összpontosít.

A luxemburgi székhelyű Európai Ügyészség az EU független szervezete, amelyet többlépcsős folyamatban hoztak létre. Élére a korrupcióellenes román főügyészi tisztségből leváltott Laura Codruta Kövesit nevezték ki.

Az Európai Ügyészségnek 22 uniós ország a tagja: Írország, Magyarország, Lengyelország, Svédország eddig nem csatlakozott az ügyészség munkájához, de ezt bármikor megtehetik, Dánia pedig egyértelmű kívülmaradását jelezte.

A szervezet európai delegált ügyészekre építve, decentralizáltan működik minden egyes tagállamban. A luxemburgi központi irodában az európai főügyész és 20 európai ügyész irányítja a technikai és nyomozói állomány munkáját. Az EPPO kezdeményezheti a gyanúsítottak letartóztatását is, de ezt egyeztetnie kell a megfelelő nemzeti hatóságokkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!