Összegyúrják a buszpályaudvart és a HÉV-végállomást Szentendrén

2021. június 9. – 20:01

frissítve

Összegyúrják a buszpályaudvart és a HÉV-végállomást Szentendrén
Vitályos Eszter és a BFK-t vezető Vitézy Dávid a jövőre induló, 2026-ra befejezendő projekt bejelentésén a szendendrei HÉV-végállomáson Fotó: MTI / MTVA

Másolás

Vágólapra másolva

Új intermodális csomópontot hoznak létre Szentendrén a tervek szerint 2026 elejére, ez közös rendszerbe fogja a HÉV-végállomást és a szomszédos Volánbusz-pályaudvart – közölte az MTI Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára és Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója szerdai tájékoztatója nyomán.

Ez azt jelenti, hogy egyszerűbb lesz az átszállás a busz és a HÉV között.

A döntés része a H5-ös vonal és a szentendrei HÉV-végállomás felújításának. A HÉV járatait jelenleg több mint 80 ezer ember veszi igénybe naponta, és az utasforgalom folyamatosan növekszik.

A szentendrei HÉV vonalán modern, akadálymentesített megállók lesznek, és teljesen felújítják a vasúti infrastruktúrát – mondta Vitályos.

Békásmegyeren és a Budapesten kívüli szakaszokon jelentős számú P+R parkolót terveznek több mint ezer hellyel, a szentendrei végállomás környezetében pedig 300 férőhelyes P+R parkolót és 300 helyes biciklitárolót is terveznek.

Békásmegyer és Szentendre között jelenleg csak legfeljebb óránkénti 60 kilométeres sebességgel tudnak közlekedni – közölte a BKF-et vezető Vitézy Dávid.

  • A fejlesztéssel a Szentendre és a Batthyány tér közötti 39 perces menetidő hat perccel csökkenne.
  • Olyan új gyorsjáratok is indulnak majd, amelyek nem állnak meg minden állomáson. A fejlesztés része az állomások, peronok teljes körű megújítása is.

Legkésőbb idén nyár végén már elérhetők lesznek a látványtervek, a tendereket a tervezés 2022-ben esedékes befejezése után írják ki, az építési munka három évig fog tartani.

A projekt része a járvány utáni helyreállítás tervnek, amelyre az EU is forrást ad. A kormány már benyújtotta Brüsszelnek a tervet, amelynek végső jóváhagyása idén nyáron várható – közölte Vitézy.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!