Huszonkét magyarországi agglomerációban még nem az uniós elvek szerint kezelik a szennyvizet

2021. június 9. – 18:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bíróság elé idézi Magyarországot az Európai Bizottság a települési szennyvíz kezeléséről szóló irányelv megszegése miatt.

A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a városi agglomerációk megfelelően gyűjtsék és kezeljék szennyvizeiket. A kezeletlen szennyvíz ugyanis káros baktérium- és vírusszennyeződéseket tartalmazhat, ami kockázatos lehet az emberi egészségre, de számos olyan tápanyag is található benne (például nitrogén és foszfor), amely károsíthatja az édesvízi és a tengeri környezetet.

Az európai zöld megállapodás szennyezőanyag-mentességi célkitűzést irányoz elő az EU számára, az előírások teljes körű végrehajtása pedig az Európai Bizottság szerint fontos az emberi egészség és a természetes környezet hatékony védelméhez.

Magyarországon 22 agglomeráció még mindig nem felel meg az irányelvnek, mert nem biztosít minden lakosa számára a települési szennyvíz gyűjtésére szolgáló rendszert vagy azonos szintű környezetvédelmet biztosító alternatívát.

Gyűjtés hiányában pedig a szennyvizet nem lehet az uniós jog által megkövetelt módon kezelni. Emellett Magyarország öt másik agglomeráció esetében nem biztosít alaposabb tisztítást.

Az Európai Bizottság 2017 februárjában felszólító levelet küldött a magyar hatóságoknak, amelyet 2017 decemberében indokolással ellátott vélemény követett. Szerdai közleményükben azt írják, a magyar hatóságok szorosan együttműködtek ugyan a Bizottsággal, ám a megépített gyűjtőrendszerekhez való csatlakozás alacsony aránya és az egyedi rendszerek vagy más megfelelő intézkedések használatának magas aránya alapján a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a hatóságok nem bizonyították a fent említett agglomerációk megfelelését. A Bizottság ezért keresetet indít Magyarország ellen a Bíróságon.

A Bizottság 2020 szeptemberében tette közzé a települési szennyvíz kezeléséről szóló irányelv végrehajtásáról szóló tizedik jelentést. Eszerint az európai városokban és településeken általánosságban javult a helyzet a szennyvízgyűjtés és -kezelés terén, ugyanakkor az is kiderült, hogy különböző tagállamok igen eltérően teljesítettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!