Lángosos Gyurcsány-simogatót tartottak Szentendrén

2021. június 7. – 21:24

frissítve

Lángosos Gyurcsány-simogatót tartottak Szentendrén
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Gyurcsány Ferenc elugrott Szentendrére szelfizni, és ha már ott volt, lángosozott is egyet. Ha ehhez még azt is hozzátesszük, hogy meglepően sok fiatalt vonzott a Gyurcsánnyal való találkozás lehetősége egy átlag nyári hétköznapon, akkor nagyjából össze is foglaltuk, hogy mi történt a DK hétfői, „Fussunk össze Szentendrén!” mottóval meghirdetett kampányeseményén.

Az egykori miniszterelnök első állomása épp az a Szentendre volt, ahol a DK már javában kampányoló jelöltjét visszaléptették, és helyette beállt a párt egy jobbikos jelölt mögé, aki 2010-ben még „Gyurcsány újra hazudozik” címmel írt róla cikket. Az csak extra fűszert adott az előzetes várakozásokhoz, hogy a visszaléptetett DK-s Király Miklós (aki legutóbb szoros versenyben meg tudta verni a most helyette támogatott jobbikos Pál Gábort) volt a szentendrei „összefutás” egyik hivatalos szervezője.

1. Miért épp itt indult a Gyurcsány-féle országjárás?

Nos, hogy egy klasszikust idézzünk: ez nem derült ki.

A DK-elnök szentendrei főtéren előadott beszéde bárhol elhangozhatott volna az országban, ha a település nevét kicseréli azokban a panelmondatokban, amelyek szerint:

„A DK célja az, hogy a szentendreieknek legyen joga dönteni a saját ügyeikről, hogy úgy rendezzék be a saját életüket, ahogy szeretnék.”

És hogy mi kell ehhez? Hát a DK-elnök szerint kormányváltás és egy demokratikus, köztársaságpárti kormány. Azt, hogy ezek annyira általános üzenetek, amelyekkel az ország bármely másik pontján is kezdhettek volna, abból is látszik, hogy Dobrev Klára is valami nagyon hasonlóval indított múlt héten, a nyolcadik kerületben.

Gyurcsány egyébként nem reflektált túl sokat a szentendrei kérdésekre. Arról, hogy helyben a Jobbik jelöltjét támogatják, csak akkor beszélt, amikor az összegyűlt 50-60 fős sokaságból erre konkrétan rákérdeztek.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

2. Mit szól a visszaléptetéséhez a helyi DK-s jelölt?

Bár Király Miklós hivatalosan szervező volt, nem szólalt fel a közönség előtt, csak rezzenéstelen arccal figyelte, amikor Gyurcsány a visszaléptetését firtató kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy minden demokratikus ellenzéki párt – így a Jobbik is – egy szabadabb, európaibb ország felé tart, és csak ez számít, nem az, honnan jöttek.

„A politikában nincs szerzői jog, örülök, hogy most már olyan szereplők is azt vallják, amit a DK, akikről ez az előző választáskor még elképzelhetetlen lett volna”

– mondta például Gyurcsány.

A Telex kérdésére a visszalépéséről Király azt mondta: van, hogy az erősebbnek kell engednie a kompromisszum érdekében, szerinte helyi szinten most ez történt. Ő úgy látja, könnyebb lesz az ellenzéknek a győzelem, mint maga a kormányzás, de szerinte elég fiatal lesz még a politizáláshoz akkor is, amikor Orbán nyugdíjba megy, ezért türelmes.

3. Miért járja külön az országot a pártelnök is?

Erre a legkézenfekvőbb válasz, hogy Gyurcsány láthatóan lubickolt abban a fajta személy kultuszban, amivel csak kevesen büszkélkedhetnek a magyar politikai életben. Szereti, hogy csak miatta gyűlik össze egy kisebb tömeg, hogy kérdezni akarnak tőle, hogy autogramokat osztogathat és közös képért állnak hozzá sorba, ma már nemcsak az idősek.

És itt érkezünk el a másik logikus magyarázathoz, miszerint azért turnézik Gyurcsány (is), mert Dobrevvel szemben az ő alakját sikerült úgy felépíteni az elmúlt években – főleg az erős közösségi médiás jelenléttel – hogy az a fiatalokat is vonzza. A szentendrei főtéren az „összefutás” kiűzött időpontja előtt a felületes szemlélődő leginkább gyülekező nyugdíjasokat láthatott a DK-s pultoknál. De aki jobban szétnézett, annak már ekkor feltűnhettek a tér távolabbi részein bámészkodó tizen-huszonévesek. Ez a korosztály aztán ugyanúgy Gyurcsány köré sereglett, sőt nemcsak hallgatták, de kérdeztek is tőle.

Az idősek szorosabban körbevették Gyurcsányt Szentendrén, de a hallgatóság külső köreiben meglepően sok tizenéves volt – Fotó: Huszti István / Telex
Az idősek szorosabban körbevették Gyurcsányt Szentendrén, de a hallgatóság külső köreiben meglepően sok tizenéves volt – Fotó: Huszti István / Telex

4. Mi a garancia arra, hogy az ellenzéki pártok a megválasztásuk után is azt képviselik, amit előzetesen ígértek?

Ezt már nem mi kérdezzük, hanem egy bringát toló, kifejezetten fiatalnak tűnő srác szegezte Gyurcsánynak Szentendrén, arra utalva, hogy úgy tudja, valamikor régen a Fidesz is liberális pártként kezdte. Az, hogy mit válaszolt erre Gyurcsány, nem is kifejezetten érdekes (a DK elnöke valami olyasmiről beszélt, hogy ő az egész politikai pályája során ugyanazt képviselte). A kérdés inkább azért volt lényeges, mert a kérdezőről kiderült, hogy még csak 15 éves, és életében először vett részt bármilyen politikai eseményen.

Azt mondta, hogy a közösségi médiából ismeri „a Ferit”, és azért jött el, mert fel akart neki tenni olyan kérdést, amin elgondolkozik. Utólag úgy értékelte, hogy ezt a célt teljesítette. Ebben pedig a rá azonnal lecsapó DK-aktivisták is megerősítették, akik szerint annyira „okosat kérdezett”, hogy egyből meg is hívták a párt ifjúsági szervezetébe. Egyébként nem a bringás srác volt az egyetlen tizenéves, még nem is választókorú fiatal, aki azt mondta nekünk, hogy régóta követi a Ferit (szigorúan tegezve) az Instagrammon, a Facebookon vagy a Messenger csetboton keresztül, és korábban még sosem járt hasonló rendezvényen, de „ha már eljött Szentendrére”, kíváncsi volt rá élőben is.

5. Miről beszélt még a Feri?

Gyurcsány Ferenc a főtéren mondott még olyanokat, hogy a magyar kormányfő a keblére öleli az orosz elnököt. „Meg a kínait is” – kiabáltak be erre többen a közönségből, még mielőtt a politikus maga rátérhetett volna arra, hogy a Fudan Egyetemről is elmondja, hogy rossz lenne az országnak, de hát nem véletlen, hogy a Fidesz a kommunistáknál keres támogatást. Beszélt picit az előválasztás fontosságáról is, meg arról, hogy szerinte a DK elmúlt években folytatott kitartó küzdelme most fog beérni, a következő választás után pedig koalíciós kormány alakul majd, mert „erre van szüksége a hazának”.

Voltak néhányan, akik az esemény elején sípolással, fütyüléssel, hangszóróból lejátszott hangos zenével igyekeztek elnyomni Gyurcsány hangját, de a politikust ez sem zökkentette ki a szerepéből. Rájuk utalva csak annyi mondott: azért jött, hogy bebizonyítsa, nem csak üvöltözéssel lehet a közéletről beszélni, az emberek pedig eldönthetik, hogy kell-e ez nekik. Végül egyébként rendőri igazolás hallgattatta el többé-kevésbé a zajongókat.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

+1 Hogy torkollott ez az egész lángosozásba?

Összességében nem sok konkrétumot, és főleg nem sok újdonságot mondott a DK-elnöke hétfőn, a beszéde végén viszont bejelentette, hogy elindul lángosozni, és hívta a szimpatizánsait, hogy tartsanak vele. Az esemény innentől kezdve már tényleg csak olyan volt, mintha egy random híresség közönségtalálkozóját néztük volna: fotózkodás, autogramosztás, lángosmajszolás, végül néhány rajongó marcipánszerű édességgel kívánt Gyurcsánynak utólag is boldog születésnapot. Ő pedig beült a Skodájába és a volán mögül, a lehúzott ablakon át integetve távozott, mint aki jól végezte a dolgát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!