Eddig szinte semmi sem valósult meg a fóti gyermekváros elköltöztetéséből

2021. június 07. – 08:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány 2019-ben döntött úgy, hogy bezárják a fóti gyermekvárost (Károlyi István Gyermekközpont), a lakóit pedig az ország más intézményeibe költöztetik át. Ebből két év alatt szinte semmi sem valósult meg, „a kiürítés egyelőre ott tart, hogy az ingatlanon működő más, főleg oktatási intézmények távozóban vannak” – írja a Hvg360.

A hatvanhektáros területen több intézmény is működik. A gyermekváros három egysége: az egyikben a menekült gyerekek ellátását végzik, a másikban a speciális ellátást igénylőkét, a harmadikban pedig halmozottan hátrányos helyzetű és különleges ellátásra szoruló gyerekeket gondoznak. Ezenkívül van itt étterem, Waldorf- és református oktatási intézmény, valamint önkormányzati iskola is.

„Miután felröppentek a hírek, hogy a menekült gyerekeket Aszódra, a különleges ellátásra szorulókat Budapestre, a speciális ellátást igénylőket pedig Kalocsára vinnék, egy ideig tagadtak, de mára kiderült, hogy tényleg ez volt a terv. Most azonban úgy áll a dolog, hogy nem visznek sehova senkit” – mondta a lapnak Vargha Nóra, a helyi önkormányzat független képviselője. Hozzátette, arra a részlegre, ahol a speciális ellátást igénylőket gondozzák, már nem érkeznek új gyerek, pedig országszerte sorban állnak az ilyen helyekért.

A Károlyi István Gyermekközpont utcai parkbejárata a városközpontban – Fotó: Jászai Csaba / MTVA / Bizományosi
A Károlyi István Gyermekközpont utcai parkbejárata a városközpontban – Fotó: Jászai Csaba / MTVA / Bizományosi

A távozáshoz a waldorfos és a református intézmények állnak a legközelebb. A Waldorf-óvoda új épülete már megvan, „de be kéne fejezni, és ez egyelőre hátráltatja a folyamatot”. A tervek szerint a református gimnázium idén szeptembertől új épületbe költözött volna, „de még el sem indult az építkezés”. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) lovas terápiás központja viszont marad a gyermekváros területén.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!