Gulyás Gergely szerint lehet népszavazás a Fudan Egyetemről, de csak másfél év múlva

2021. június 6. – 18:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely szerint a Fudan Egyetem ügye „közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik”, mivel nincsenek még kész tervek. A miniszterelnökséget vezető miniszter azt állítja, hogy nagyjából másfél év múlva lehet majd dönteni arról, hogy lesz-e Fudan Egyetem, mert addigra lesznek kész tervek és világos pénzügyi feltételek.

„Mi nem akarunk a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére »jót tenni«️. Ezért támogatjuk, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet”

− ezt mondta Gulyás a Mandinernek adott interjújában.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szombaton sok ezren jöttek össze Budapesten, hogy a kínai Fudan Egyetem és a Fidesz ellen, valamint a Diákváros mellett tüntessenek. Az esemény a felfűtött közéleti hangulat ellenére békésen zajlott, a rendezvény hivatalos szimbóluma a Kínában betiltott Micimackó volt. Számos ellenzéki politikus és szinte minden ellenzéki párt jelen volt valamilyen formában a tüntetésen, ami az ellenzék egységes képét mutatja. A politikai felszólalók arra kérték az embereket, hogy vegyenek részt a Fudan Egyetemről szóló konzultáción, majd pedig az ellenzéki előválasztáson.

A szombati eseményekre reagálva Gulyás a Mandinernek azt mondta: a kormány örül annak, hogy a hidegháború már véget ért, ehhez hozzátette, hogy

„a nyugati szövetségesi rendszer része vagyunk, de korrekt kapcsolatokra törekszünk a világ jelentős hatalmaival, így Kínával és Oroszországgal is.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!