Először mértek idén 30 fokot

2021. június 6. – 07:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Idén először érte el a napközbeni hőmérséklet a 30 Celsius-fokot szombaton. Az Országos Meteorológiai Szolgálat erről egy Facebook-posztban számolt be szombaton kora este. Eszerint szombaton az ország nagy részén nyáriasan meleg, napos idő volt, a hőmérséklet nem is egy helyen érte el 30 fokot is elérte.

A legmelegebb, 30,3 fok a Fejér megyei Adonyban volt. A június 5-i melegrekord egyébként 37,2 fok, azt 1921-ben Jászberényben mérték.

Eközben az Alpokban kialakuló zivatarfelhőknek az üllője átlépte a nyugati határt, ugyanakkor Észak-Borsodban kialakultak az első júniusi zivatarok is, olvasható a posztban.

A szombati csúcshőmérsékletek – kép: Országos Meteorológiai Szolgálat
A szombati csúcshőmérsékletek – kép: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az előrejelzés szerint vasárnap már nem lesz ilyen jó idő. Eszerint az összefüggőbb felhőzet délnyugat felé húzódik, és bár az ország nagy részén több órára kisüt a nap, napközben gomolyfelhők képződnek, nagyobb számban az ország középső területein.

Az ország északkeleti harmadában csak kis eséllyel lehet csapadék, másutt azonban több helyen kell záporra, zivatarra számítani, a délnyugati megyékben tartósabban is eshet, ami csak estére, késő estére áll el. Több helyütt megélénkül az északi, északkeleti szél, a zivatarok térségében erős vagy viharos lökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között valószínű, a délnyugati tájakon várható a hűvösebb idő. Késő estére 15 és 21 fok közé csökken a hőmérséklet. A június 6-i hőségrekordot egyébként egy 1998-ban Bácsalmáson mért 35,1 fok jelenti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!