Magyar kajakosok mentettek fuldokló sasokat a Dunából

2021. június 5. – 12:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két fuldokló sast mentett ki egy magyar kajakospár a Dunából – az eset még április végén történt az Endurance Mission 3.0 Danube Upstream kihívás során, de most számolt be róla a BBC megszólaltatva a főszereplőket. Varga J. Richárd és Kiss Klaudia március 4-én indultak a Fekete-tengertől, hogy több országon áthajózva végül elérjék Donaueschingent, a Duna forrását.

Útközben egy ponton arra lettek figyelmesek, hogy két sas úszik a vízen meggyötört állapotban, utóbb kiderült az is, hogy meglehetősen ritka – fehérfarkú – rétisasokról volt szó. A kajakosok beszámolója szerint úgy tűnt, mintha a két állat összeverekedett volna, és ennek következtében zuhantak volna a vízbe, ahonnan nem tudtak maguktól szárnyra kelni.

„Ilyen az életben egyszer adódik, hogy valaki vadon élő sast ilyen közelről láthasson” – mondta a túráról készült videóban Varga J. Richárd (a sasos rész a 17. percnél kezdődik). Az első madarat ő segítette ki hajó elejére egy kötéllel, majd a partra szállította, közben Kiss Klaudia a másik, valószínűleg fiatalabb és a másik irányba verdeső példányt próbálta utolérni. Végül csak úgy sikerült becserkészniük, hogy a két kajakkal közrefogták, és így kénytelen volt kimászni az egyiknek az orrára, derül ki a BBC videójából. A part felé tartva még párszor leugrott, de mindig sikerült visszakapaszkodni, és így végül őt is a partra tudták vinni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!