Tordai Bence Szijjártótól kért és kapott is segítséget, hogy megakadályozzák az OPNI területén élő családok kilakoltatását

2021. június 4. – 11:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Megmenekültek a kilakoltatástól az egészségügyi dolgozók és hozzátartozóik a II. kerületi Lipótmezőn!” – számolt be pénteki Facebook-bejegyzésében Tordai Bence párbeszédes képviselő több fotó kíséretében, amik közül az egyiken épp Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel fog kezet mosolyogva.

Ritkán látni a nyilvánosság előtt kormánypárti és ellenzéki politikust így, Tordai le is írta, mi minden történt, mire idáig jutott. Az egész azután kezdődött, miután kiderült, hogy a kormány a 2007-ben bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (= Lipót) területén tandíjas elit középiskolát hozna létre, csakhogy a korábbi intézmény alkalmazottjaiként dolgozó egészségügyisek családjaikkal együtt (kb. 30 család) ott élnek a területen, szolgálati lakásokban.

2020 decemberében (a Covid második hullámának idején) felszólítást kaptak a családok, hogy harminc napon belül hagyják el a lakásokat, amik után amúgy bérleti díjat fizettek. Ekkor az Ágyat az anyukáknak! akcióból ismert Orosvári Zsolt és Szepesházi Péter II. kerületi ügyvéd kezdte képviselni őket, de a vagyonkezelő pert indított a lakók ellen. Közben a II. kerületi polgármester, Őrsi Gergely tárgyalásokat kezdeményezett a kormánnyal a szolgálati lakások átvétele és az ott élők lakhatásának biztosítása érdekében. Az egyeztetések elindultak, de az áttörés nem született meg.

Aztán május közepén kiderült, hogy az OPNI 40 hektáros területe átkerült a Külgazdasági és Külügyminisztérium kezelésébe.

„Bár korábban sosem kértem találkozót fideszes miniszterektől, ekkor úgy éreztem, hogy a kilakoltatástól fenyegetett 30 család érdekében kivételesen ezt is meg kell próbálnom. És kisebb meglepetésemre: bejött! Korábban számos kemény csörténk volt Szijjártó Péterrel, ezért becsülöm, hogy ez ügyben ő is félre tudta tenni alapvető ellentéteinket, és nyitottan állt a felvetéshez. Szerdai minisztériumi egyeztetésünkön végül biztosított arról, hogy senkit nem raknak az utcára, és az önkormányzattal partnerségben biztosítják az érintett családok lakhatását és helyben maradását”

– írta Tordai, aki a Párbeszéd és az MSZP jelöltje a II-III. kerületi egyéni országgyűlés választókerületben.

Szijjártó Péter ígéretet tett arra, hogy nem lakoltatják ki az OPNI területén található szolgálati lakásokból az ott élőket. A családok maradhatnak a házakban, vagy új, magasabb minőségű ingatlanokat építenek számukra az OPNI-területen belül – tette hozzá a képviselő. „A külügyminiszter azt is kifejezte, hogy a II. kerületi önkormányzattal partnerként fognak együttműködni az ügyben, és a szolgálati lakások kezelését – Őrsi Gergely polgármester kezdeményezésének megfelelően – átveheti a helyhatóság. Ezzel végre lezárulhat az ott lakók kálváriája.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!