49 röszkei pénzügyőr ellen emeltek vádat, mert vesztegetési pénzt szedtek a külföldi határátlépőktől

2021. június 2. – 10:57

Másolás

Vágólapra másolva

Negyvenkilenc röszkei pénzügyőr ellen emelt vádat az ügyészség vesztegetés miatt – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője szerdán az MTI-vel.

A pénzügyőrök rendszeresen készpénzt fogadtak el külföldiektől a röszkei autópálya-határátkelőnél, mondta Keresztes Imre. A vádat hivatalosan „vezető beosztású hivatalos személy által, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények” miatt emelték.

A vádirat szerint a röszkei autópálya-határátkelőhelyen dolgozó pénzügyőrök 2017 októbere és 2018 májusa között fogadták el a készpénzt a külföldi utasoktól, busz- és teherautósofőröktől. A vesztegetési pénz öt és száz euró között változott, de az elkövetők fogadtak el forintot is, jellemzően ezer és húszezer között. A korrupciós pénzt összegyűjtötték, elrejtették, majd általában az osztályvezető vagy annak helyettese havonta kétszer szétosztotta.

Az 1573 oldalas vádirat szerint a 49 pénzügyőr összesen 4356 esetben fogadott el pénzt, volt olyan, aki egy nap alatt 66-szor. A legtöbb esettel vádolt pénzügyőr terhére 684 vesztegetés róható.

A pénzügyőrök szolgálati jogviszonya – egy kivételével – megszűnt, jelenleg mindegyikük szabadlábon védekezik. Az általuk elkövetett legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tételének felső határa 15 év szabadságvesztés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!