Gyurcsány: Tarlós sem beszél jól idegennyelveket, és Semjén sem, de erről a Fidesz nem szeret beszélni

2021. május 31. – 14:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tarlós sem beszél jól idegennyelveket, és Semjén Zsolt sem, csak erről a Fidesz nem szeret beszélni, de Karácsony Gergely nyelvtudásáról igen – mondta Gyurcsány Ferenc a parlament hétfői ülésén.

Először Kocsis-Cake Olivió, a Párbeszéd képviselője szólalt fel az ülésen. Szerinte Orbán az utóbbi időben egyre több hajmeresztő kijelentést tesz. A miniszterelnök egy másik világban él, „akkorát lódított, mind ide Lacháza”, amikor azt mondta, hogy őt is, mint bérből és fizetésből élőt, nehezen érintette a járvány. Ez Kocsi-Cake szerint nem igaz, nem vesztese a válságnak Orbán, és a hozzá köthető milliárdosok vagyona is gyarapodott. Miért a kiváltságos 1 százalék járt megint jól? – kérdezte. Karácsony Gergely viszont tényleg a bérből és fizetésből élőket kívánja szolgálni.

Orbán Balázs államtitkár válaszolt a feltett kérdésre. Szerinte Orbánt az emberek foglalkoztatják, ők a főnökei. És Orbánt a magyarok választották, nem a brüsszeli elit. Azt is mondta, hogy Karácsony programja 99 százalékban Gyurcsány, 1 százalékban Karácsony programja. Ők mindig a kisembereket sarcolják. Elvettek egyhavi bért a közszférában dolgozóktól, elvettek egyhavi nyugdíjat, IMF hitellel eladósították az országot, stb. Gyurcsány Ferenc most is posztkommunista oligarchaként határozza meg a baloldal politikáját. Megnyirbálnák a családi támogatásokat, és adókat emelnének, valamint megint segélyre cserélnék a munkát – sorolta.

Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője klímapolitikai kérdésekről beszélt. Szerinte Orbán az autógyárak érdekeit védi a magyar emberek érdekei helyett. Hatalmas adókedvezményeket kapnak ezek a cégek, ahelyett, hogy megadóztatná őket. Abban igaza van Orbánnak, hogy a globális felmelegedésben nagy szerepe van az óriásvállalatoknak, de komoly támogatáspolitikai és energiapolitikai feladatok együttes képviseletére lenne szükség, ezzel lehet csak eredményeket elérni velük szemben. Ráadásul Magyarország bebetonozza magát atomenergiával. Naperőműveket pedig a középületek és lakóépületek tetejére kellene telepíteni, nem pedig szántóföldekre – mondta.

Nagyon szomorú, hogy a baloldal politikai kérdést akar csinálni a környezetvédelemből, ami a gyerekeink és unokáink életét is meg fogja határozni, és nem lehet ezt a kérdéskört csak baloldali vagy csak baloldali témaként kezelni – válaszolta Schanda Tamás államtitkár. Egyébként Magyarország azon kevés európai ország közé tartozik, amelyik vállalta, hogy 2050-re karbonsemleges lesz. De önök csak részesei szeretnének lenni a Gyurcsány show-nak – mondta az ellenzéki képviselőknek. Karácsony pedig látszatintézkedéseket hoz, és átgondolatlan biciklisávokat festet fel, amivel dugókat okoz. „Magyarország klímabajnoknak számít” – mondta Schanda. Szerinte az utóbbi időben úgy nőtt a GDP Magyarországon, hogy a környezetszennyező kibocsátás csökkent.

Orbán gyáván távol tartja magát a vitáktól, politikai küzdelmektől, és a harmadrendű államtitkárait küldi maga helyett – mondta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. Mi lenne, ha kormányoznának? – tette fel a kérdést. Ez nyilván nehezebb lenne, mint hazugságokat terjeszteni. Vajon megbeszéltük-e közösen, hogy 500 milliárdból kínai kommunista egyetemet hozunk Magyarországon? Vagy ezt titkos megbeszéléseken döntötte el a kormány. Szerinte ugyanígy nem beszéltük meg, hogy legyen-e új, orosz atomerőművünk hatalmas orosz hitelből, vagy Budapest-Belgrád vasútvonalunk kínai hitelből, vagy, hogy kiszervezzék-e az egyetemeket. Szerinte ezeket nem vitathatták meg a magyarok, hanem a ezeket a miniszterelnök titkos tárgyalásokon döntötte el. Gyurcsány szerint Magyarország nem akar sem Oroszország, sem Kína gyarmata lenni. Ez az ország nem ezt érdemli. Gyurcsány arról beszélt, hogy Tarlós sem beszél jól idegennyelveket, és Semjén Zsolt sem, csak erről a Fidesz nem szeret beszélni, de Karácsony Gergely nyelvtudásáról igen. Menjenek ellenzékbe, oda fognak menni – mondta a volt miniszterelnök.

Dömötör Csaba államtitkár válaszolt Gyurcsány mondataira. Nem az a baj, hogy Karácsony nem beszél jól idegennyelveket, hanem, hogy szerinte hazudott erről a főpolgármester. Ráadásul Gyurcsány hazugságainak sem lett semmilyen következménye. Politikusokat és újságírókat fenyegetnek, és ha hatalomra kerülnének, adókat emelnének, és nyugdíjakat vennének el. E mellett az oltások ellen kampányoltak, petíciót is indítottak ezért – mondta Dömötör. A baloldal bármikor képes rárontani a saját nemzetére – tette hozzá. Gyurcsány 15 évvel ezelőtt hazudott Balatonőszödön, és azóta se jöttek fel abból a mélységből.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője szerint a magyar jövőt zabálja fel a benyújtott költségvetési tervezet. Tudatosan erodálnak bizonyos családtámogatási intézkedéseket, például a családi pótlékot. Nincsen bérlakásprogram, „önök kifelejtették ezt a költségvetésből”, csak hatalmas hitelekből vehetnek saját lakást a fiatalok. Ez az önök kegyetlen neoliberális valósága, a rögvalóság megtagadása! – mondta. Ellenben hatalmas kínai és orosz hitelekbe verik az országot, amelyekből egy országos bérlakásprogramra is futná. „Ez az önök nemzetinek hazudott világa” – tette hozzá.

Dömötör Csaba szerint az ellenzék rengeteg olyan programot (lakásfelújítási támogatás, 25 év alattiak adómentessége, stb.) nem támogatott, ami a fiatalok boldogulását szolgálja. Oktatásra is jóval többet költünk most, mint 2010 előtt. A Jobbik pedig szerinte betagozódott a baloldalba, azokkal álltak össze, akik a legkeményebb sanyargató-csomagot nyomták le az emberek torkán 2010 előtt.

Mikor emelik a rendvédelmi dolgozók bérét? című interpellációjában Ungár Péter, az LMP képviselője arról beszélt, hogy egy felmérés szerint ezen a területen dolgozók 70 százaléka a pályaelhagyást fontolgatja, mert rendkívül alacsony a fizetésük. A rendőrök, tűzoltók és büntetés-végrehajtásban dolgozók munkája nélkül a magyar állam nem létezne. Mikor emeli az ő fizetésüket a kormány? – kérdezte az ellenzéki képviselő.

Kontrát Károly belügyi államtitkár válaszolt, aki nem értett egyet Ungárral. Szerinte hol azzal riogat az ellenzék, hogy ez egy rendőrállam, hol a tömeges leszereléssel ijesztgetik az embereket. Az idézett felmérés szerinte nem komolyan vehető. Szerinte pont 2002 és 2010 között volt tömeges pályaelhagyás, amikor a baloldal kormányozott. 2019 elején zárult egy bérfejlesztési program, akkor fokozatosan 50 százalékkal emelték az ágazatban dolgozók bérét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!