Nemzeti újságíróképzés: igazolás kerül kiállításra, amelyen feltüntetésre kerül a résztvevő neve

2021. május 31. – 09:49

Másolás

Vágólapra másolva

2019-ben indította el a Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. az első újságíróképzését. Abban az évben került az addig az Emmin belül működő Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (NTGN) a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz, ekkor az MTI-nek nyilatkozó Demeter Szilárd azt mondta, a cél az lesz, hogy a képzésben részt vevő „médiamunkatársak a nagy médiumokhoz kerüljenek” gyakornokként.

Az NTGN 2018 és 2021 eleje között majdnem 2 milliárd forint állami támogatásban részesült. Tanáraik között olyan nevek szerepelnek, mint Dezslik Magdolna a Mediaworkstől, Gulyás István, az M5 műsorvezetője, Gulyás László (M4, Kossuth rádió) vagy a közmédiában dolgozó Németh Miklós.

A Szabad Európa már korábban is írt cikket a képzésről, oda járó diákokat kérdeztek, erről ebben a cikkünkben írtunk. A lap friss cikkében azt mutatja meg, mire jutottak az NTGN-nél a kérdéseikkel, amelyekre végül csak közérdekű adatigénylés után érkezett néhány válasz.

A képzésben rész vevő tanárok közül például csak megbízási vagy vállalkozási szerződés alapján dolgozók nevét és díjazását mondta el a szervezet, a munkavállalókét nem. Mindenesetre a vállalkozóként foglalkoztatott tanárok nettó 10 ezer forintos órabérért vagy havi nettó 270 ezer forintos fizetésért dolgoznak.

Az oktatási programjukkal kapcsolatban azt válaszolták, hogy „Az egyes programok szakmai tervei a Nemzeti Tehetséggondozó NKft. saját szellemi terméke, szerzői jogaival a Nemzeti Tehetséggondozó NKft. rendelkezik” Ezen kívül az oldalukat ajánlották tájékozódásra.

Kiderült még, hogy „152 résztvevő hallgató kezdte meg a tehetséggondozást”, ahogy az is, hogy a pandémia miatt egyelőre nincs lezárt tehetséggondozási ciklus.

A lap megkérdezte, milyen bizonyítványt vagy oklevelet kapnak a végzősök, az NTGN pedig a következő választ adta:

Tehetséggondozási programjaink résztvevői számára Igazolás kerül kiállításra, amelyen feltüntetésre kerül a résztvevő neve, a program és a szakirány megnevezése, valamint az óraszám, amelynek keretében a képzést elvégezte. A jövőre vonatkozóan azonban Társaságunk tervezi végbizonyítványok kiállítását, ennek kidolgozása folyamatban van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!